Nálunk enélkül nem készül el a karácsonyfa: egy héttel korábban állítom össze, december 24-én, ebéd után nyitjuk ki, és a közös fadíszítés közben kortyolgatjuk. Mire a betlehemi csillag felkerül a helyére, mi is ünnepi hangulatba ringatózunk, és már jöhet is a Jézuska.
Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
1 vaníliarúd
6 dl tej
2,5 dl rum
Szegfűszeg, őrölt szerecsendió, fahéj
reszelt narancshéj
A kristálycukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejet és felforraljuk, közben beletesszük a fahéjrudat és a vaníliarudat is. Miután levettük a tűzről, fűszerezzük szegfűszeggel, őrölt szerecsendióval és a reszelt narancshéjjal, majd teljesen kihűtjük.
A tojások sárgáját keverjük habosra a vaníliarúd kikapart belével és a porcukorral. Hozzákeverjük a leszűrt karamellás tejet, a rumot. Üvegekbe tesszük, és hűtve tároljuk. Naponta összerázzuk – körülbelül egy hét múlva fogyasztható, és két-három hétig áll el.