A Két Cica Konyhája

Egy gyors olasz

2011.5.04. 18:19
Egy gyors olasz

Ebédről van szó, és nem én ettem! Mivel sokat főzök, értelemszerűen keveset járok étterembe. Ha mégis, jól kipróbált kedvenceimet látogatom meg - a táplálkozás fontos dolog, nem kockáztatok. Viszont többen hiányolták már a blogról az éttermi beszámolókat, ezért hosszas rábeszélés után sikerült rávennem évezredes barátomat, Gatto Nerót (aki minden áldott nap étteremben eszik), hogy írja meg az élményeit, mégpedig válogatás nélkül: nem szeretnék sznobnak tűnni az étteremválasztások tekintetében sem.

Az ízlésében tökéletesen megbízhatunk: a gimnázium óta erős szövetségben élünk, és gasztronómiai fejlődésemben is fontos szerepe volt. Ő sütött nekem először pizzát, bélszínt tükörtojással, ő beszélt rá, hogy egyem meg a nyers húst ( pontosabban a tatárbifszteket) vagy igyam a coca-colát (szigorúan a kis üvegest, mert ebben a legoptimálisabb a buborékok mérete) citrommal. Egyébként rendkívül finnyás, és kritikus alkat...

Most egy "olaszban" járt, íme:

 

Fonte Pizzeria

 
Ha az ember külvárosi környezetben botlik olasz étterembe, jobbára két dologra számíthat: étlapjában és mentalitásában is öszvér „klasszik” magyar pizzériára, amely még gyros- kínai büfé boom előtt teljesen meghatározta az ország gasztro arculatát (95%), vagy valóban autentikus helyre, ahol többnyire egy ide házasodott talján jóvoltából ugyanazokat az északolasz felfogásban megálmodott egyszerű, plasztikus ételeket tudjuk magunkba tömni, mint Torino, Milánó, Udine családi üzemeltetésű helyein (5%).
 
A budaörsi Fonte Pizzeria első blikkre nem árulja el a belépőnek, melyik kategóriába is tartozik, sőt, elbizonytalanít: a jó kvalitású olasz bútorokkal berendezett környezet inkább egy multinacionális cégmenza hangulatát árasztja, mint étteremét – aki evett már felmikrózott spagettit az Info Parkban, tudja, mire gondolok...
Szerencsére a kiszolgálás nem hagy időt a töprengésre, másodperceken belül elénk kerül az étlap, amely első ránézésre nem tartogat meglepetéseket, másodikra is csak annyit, hogy az ételek nevei hibátlan olaszsággal íródtak – a mérleg tehát óvatosan kezd az 5% irányába billenni.
Sietünk, ezért azt a két fogást rendeljük, ami jó eséllyel a leggyorsabban elkészül és mellesleg minden hasonló étterem étlapján megtalálható: az olasz ételek alfáját és ómegáját: pepperonis aglio olio spagettit valamint minestrone levest – előbbit csak egyféleképpen lehet elkészíteni, utóbbit bárhogyan. És várjuk a becsapódásokat.
Amíg megérkezik az étel, beszélgetőpartnerem együttérzéséről biztosítja feleségemet és munkatársaimat, mondván, hogy ha jól készítik el az aglio olio tésztát, két óra múlva valószínűleg a pólusaimból is fokhagyma szivárog majd, aztán azt is megvitatjuk, vajon el lehet-e rontani ezt az ételt. Konklúzió: bármit el lehet, csak akarni kell: pl. elég túlfőzni a tésztát, túladagolni az olajat, leégetni a fokhagymát, stb… Ezzel annyit érünk el, hogy a vártnál kritikusabb hangulatba kerülök, mire megérkezik a pincér a tányérral.
Én kapom a tésztát, partnerem a levest és már az első pillanatban kiderül, én jártam jobban: a spagetti tökéletes és ezt nehéz überelni. Pont olyan, amilyennek lennie kell: az olio extraszűz és nem sansa, a tészta még harapható, de már felszívta a környező nedveket és megtelt a fokhagyma aromájával, viszont csak annyira pepperonico, hogy a fejem búbján ne ütközzenek ki izzadságcseppek, de még érezzem benne a paprika lelkét.
A leves beszélgetőpartnerem szerint „olyan minesztróne”. Megkóstolom, és tényleg. A konyha láthatóan nem a villantásra törekedett és az elkészítésekor valószínűleg célszerűségi szempontok is közrejátszottak: a benne lévő zöldség enyhén túlfőtt, de ettől függetlenül élénk ízeivel messze jobb, mint amit hasonló kaliberű helyeken kapni.
 
Ítélet: a Fonte (ezután a két étel után) valószínűsíthetően a magyar pizzériák azon 5%-ába tartozik, ahol valódi olasz ízek dominálnak – ebben az ebéd végi ristretto is megerősít –, már csak arra lennék kíváncsi, honnan az ihlet... 
 
Legközelebb pedig kipróbáljuk a pizzát is...

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr272877698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vilagbeke 2011.05.04. 20:28:28

Kis pontositas: nem Budaorson van a hely hanem a Budaorsi uton, Gazdagret alatt. Talan ki is probalom ez alapjan.

penelope garcia 2011.05.05. 00:52:01

Remek.
Azonban a hávmács is fontos infó, nem kéne kifelejteni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.05. 01:18:51

A pizza tésztájának van ott egy speciális mellékíze. Nem biztos, hogy szeretni fogod.
Egyébként változatos a konyha, valószínűleg többször cserélődött a stáb. A nyitás után közvetlen volt legerősebb, engem mostanában nem lelkesít különösebben.

Kicknick 2011.05.05. 08:34:14

Hát babám, felmikrózott spagettit még nem ettem az Infóparkban (amit amúgy egyben írnak), viszont nagyon jó friss pennét többször is.
A titka az hogy a D épületben kell enni és hogy az előre megfőzött tésztát bedobják forró vízbe amíg a szószt/mártást összeütik hozzá - a szemed előtt. Szakácstól függ, de többnyire elég jól sikerül
Persze könnyű látatlanba fikázni valamit amiről fogalmad sincs...

sellőlány 2011.05.05. 08:49:17

Két évtizedeses kapcsolat okán az olaszokkal, annyit tudok mondani a Fontéra, hogy az átlagos olasznak nevezett pizzériáknál jobb, de az 5%-nál azért kevesebb minősítést érdemel. Az még megfizethető kategóriájú éttermek szerintem, amik tartják a színvonalat és megérdemlik az 5% minősítést, a Toscana és Terzo Cerchio. A Kriziát én már túl drágának tartom, de vitathatatlanul, az olasz elit élvonalában lovagolnak. (Gianni szégyenfoltját még véletlenül sem említem, mert nálam gyorsan lekerült a listáról.) Aki pedig menzás, előfőzött pennét és ráöntött kulimászt védve beszól, az nem érdemli meg, hogy megtudja, milyen is az igazi olasz konyha. Annak ott a Vapiano urizálásra (ami ráadásul még nem is olasz).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.05. 10:53:37

Ez valami újszerű komment-form, hogy nem írja ki a neveket? Vitatkozzanak az anonimuszok?
Nagyon jó...
Az előző anonimusznak üzenem: pizzában nagyon jó a Gianni étterme, ott van az említettek mellett, szóval a faszi egyéb viselt dolgai [pl. árak, desszertek és média :)] ellenére en bloc lefikázni kár.

cattaneo 2011.05.05. 15:00:10

A nickem (cattaneo) tényleg nem látszik, de a véleményen nem változtat. Gianni egy idióta az össze udvariatlan pincérével, agyonsózott és néha nem egészen főtt tésztáival (ami nem al dente, hanem még majdnem nyers) és a se íze, se bűze desszertjeivel, mindezt drágán és nagyképűen tálalva. Négyszer próbálkoztunk náluk, nehogy elsőre ítéljünk, de hiába. És ezt a sok hiányosságot a pizzájuk nem fogja visszatornázni, ha pizza, akkor már legyen Okay Italia, fele annyiért... :-(((

Dike 2011.05.07. 20:13:13

Ha már Budaörs (környéke) és olasz, akkor Aromi. A pizzájuk tökéletes.
Pólusa pedig a mágnesnek van.
süti beállítások módosítása