Mivel a mindnyájunk által üdvözölt és támogatott Nagy Magyar Gasztroforradalom bizonyos pontokon elkezdett gasztro-sznobériába átcsapni, felébredt bennem a küldetéstudat: ezentúl a korábbinál tudatosabban fogom kijelölni a magyar konyhaművészet általam fontosnak tartott mérföldköveit, és indítok egy rovatot azoknak, akiket nem marinált lazaccal kergettek gyerekkorukban az asztal körül (és erre még emlékezni is hajlandók). Ez "A mama főztje", és az első bejegyzés: nagy nyári kedvencem, a tökfőzelék. Én időről időre "ráéhezem" a megszokott, klasszikus ízekre, és már csak a saját kedvemért is úgy készítem őket, ahogy otthon tanultam.
Krémes tökfőzelék szaftos, nyári pulykapörkölttel
Hozzávalók:
A főzelékhez
- 1 kg gyalult spárgatök
- 1 fej friss főzőhagyma aprítva
- 1 csomag friss kapor, aprítva
- só, őrölt bors, őrölt kömény
- 3 dl tejszín
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 3 evőkanál vaj vagy olaj
- tárkonyos fűszerecet ízlés szerint
A pörkölthöz
- 70 dkg kockára vágott pulykacomb-hús
- 1 fej friss főzőhagyma, aprítva
- 1 gerezd friss, zúzott fokhagyma
- 1 érett paradicsom, felszeletelve
- 1 édes zöldpaprika, felkarikázva
- só, őrölt bors, pirospaprika
- 5 evőkanál baromfizsír vagy olaj
A főzelékhez a zsiradékban megpároljuk a hagymát, enyhén megsózzuk (én általában nem egyben teszem bele a szükséges sómennyiséget az ételekbe, hanem fázisonként sózok, keveset). Beletesszük a borsot és a köményt, majd a gyalult tököt. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, míg a tök nedvességtartalma teljesen kifő és a tök megpuhul. Ha szükséges, teszünk hozzá egy kis vizet, és belekeverjük a tejszínt, melyben előzetesen simára habartuk a kukoricalisztet. Együtt felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kaprot is. Tíz percre lefedjük és állni hagyjuk, ezt követően tálaljuk. Aki savanyún szereti, a tányérján keverhet hozzá egy kis fűszerecetet is.
A pörkölt is a szokásos, magyar módra indul: a zsiradékban megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, borssal és beletesszük a húst, amit enyhén megsózunk. Gyorsan átpirítjuk, hogy a kockák kicsit elkezdjenek világosodni, majd lassú tűzre állítva a tűzhelyt, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát is. Lefedve kipároljuk a hús és a zöldségek levét, a szükséges mértékben öntünk hozzá vizet (ez a pulyka esetében legfeljebb egy deci), és puhára főzzük.
A ropogós, friss fehér kenyérről nem megfeledkezve, együtt tálaljuk!