A Két Cica Konyhája

L'ecsó

2011.8.08. 11:18
L'ecsó

 

Azaz ratatouille - ahogy én szeretem.

 

A francia "lecsó" a magyarhoz hasonlóan az "ahány ház, annyi szokás" elvén készül, néhány elengedhetetlen hozzávaló felhasználásával. Egyedivé tételének pedig csak a hozzáférhető alapanyagok és fantáziánk szabnak határt.

Én a klasszikus változatot szeretem - amennyiben beszélhetünk ilyenről egyáltalán. Furcsa momentum, de - bár sok francia háztartásban megfordultam - soha nem kínáltak ratatouille-jal, mint ahogy olasz háznál sem ettem még pizzát. Így saját, állandóan változó verzióm receptkönyvekre és magyar barátok remekműveire alapozva született meg, és egyik nagy nyári kedvencemmé vált.

 

 

A RECEPTET ELSŐ SZAKÁCSKÖNYVEM 153. OLDALÁN TALÁLOD. 

MEGRENDELHETŐ ITT.

 

 

Borító_kicsi.jpg

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr993133449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 13:57:24

Egy kis kolbászt és/vagy tojást elbírna a cucc - szigorúan - szerintem..

2011.08.08. 14:11:29

Én is imádom a francia l'ecsót:)! De eddig gombát még nem tettem bele. Muszáj lesz így is kipróbálnom:) Köszi:)

házisárkány 2011.08.08. 14:14:41

Végre egy rozmaringfüggő rokonlélek! :-) Én is imádom, van három hatalmas tövem, így mindig frisset tudok tépni. Mostanában mindenki mindent mentával szór meg, na, azzal a világból ki lehet zavarni.

kewcheg 2011.08.08. 14:23:40

De sőth, fokoznám, a fentiekhez én szoktam tenni egy-két merőkanálnyi hajdinát (vízben főtt hajdinakása tul.képpen)ami régen a szegények eledele volt (XVII szd.) most pedig az igényesen táplálkozók egyik lényeges alapanyaga lett.(beszerzése nem könnyű, de lehetetlen)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 14:28:01

@prof. Perselus Piton: Velem lehet alkudni, főleg ebben. :-)

ÖREG 2011.08.08. 14:30:03

Kevés benne a hús!

Micir 2011.08.08. 14:31:14

Azert a magyar lecso az igazi... szerintem :)

prof. Perselus Piton 2011.08.08. 14:31:55

@Sparhelt: sok friss-puha kenyér mehet? csak az étel diétás jellege miatt :-D
@kewcheg: hajdinakását? lehet benne valami, kipróbálom...

lolperec 2011.08.08. 14:41:59

ez nem lecsó, ezt megenném. :D

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 14:42:12

@prof. Perselus Piton: Minegy, csak ártson! Esetleg egy kis szalonnát is..

prof. Perselus Piton 2011.08.08. 14:45:43

@Sparhelt: szent ég...eddig nem volt benne? pedig zsír nélkül nem élet az élet...

Macskavirág 2011.08.08. 14:51:46

Nálam kimaradhatatlan kelléke az apróra vágott mozarella.

Pelydzs 2011.08.08. 14:59:47

A francia lecsó lényege pont az, hogy NINCS benne hús, csak zöldség.
Mivel hogy szegényparaszt kaja volt anno.

Viszont az energiatartalmat az olaj adta meg, úh. egy 4 személyes adagba bőven kell legalább 1 deci!
Aztán lehet tunkolni kenyérrel! :-)

Én külön főzöm meg a paradicsomszósz jó sűrűre.
A zöldségeket szintén külön-külön SÜTÖM (nem párolom!) meg nagyon forrón és hirtelen, hogy mindegyik roppanósra süljön és csak utána öntöm nyakon a paradicsommal.

prof. Perselus Piton 2011.08.08. 15:18:38

Az itteni recept igazi friss, nyári kaja...mi meg gondoltunk az idei hideg nyárra Sparhelttel és tettünk bele némi kondit :-D

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.08.08. 15:22:07

LECSÓS VIRSLI:

Piros sarok: Lecsós Virsli!
Ellenfél a japán Birs Lee,
Akinek a sarka a kék,
S nincsen rajta tarka nyakék.

(Tarka nyakék?! Debil költő!!!)
Birs Lee támad! Volt, hogy ölt ő!
Most is gyilkos módon kering
Lecsós Virsli körül! E ring

Nem is látott tán még ilyet!
(Vagy, ha látott, jól megijedt.)
Lee szájába ugrik Lecsó,
S zsírfolyamként bélbe lecsó-

-nakázik és meg is fekszi
Gyomrát, mint egy ritkán flexi-
-bilis rendőr gumibotja!
Birs hörög és földre pottya-

-n!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/06/lecsos-virsli.html
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.08.08. 15:23:10

JÓLÉT

Asztalomon lecsó, tányér.
Nem hajolok le csótányér’.

Mr.Treeger 2011.08.08. 16:21:03

@Micir:
lehet, de a magyar a legfiatalabb. Ha jól tudom 1931-ben említik először írásban.
Ratatoille, a byaldi, a tumbet, a peperonata idősebb.

Micir 2011.08.08. 16:49:56

@Mr.Treeger: Oh... ezt nem is tudtam. De hat akkor is a legjobb. :)

Itt a kepeket nezve leginkabb a cukkini nem tetszik benne, amit egyebkent szeretek rantva vagy toltve. De igy... olyan mint a szottyos uborka.

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.08.08. 17:47:52

a gomba eddig még nálam is kimaradt. cukkini, padlizsán már bevált. kíváncsi lenék, hogy a tojásos verzió tisztán magyar specialitás, vagy franciák is használják?

Verde Lunaria 2011.08.08. 18:04:03

Először megijedtem,hogy ez TÉNYLEG lecsó, de nem :) Így megnyugodtam. Így még talán ki is próbálom :)

HATTYU 2011.08.08. 18:55:26

@ZboroKrisz: a franciák is többféleképpen készítik: viszont többféleképpen hívják. a tojásos a piperade.

Müszélia 2011.08.08. 19:30:41

a lecsó az istenek eledele. dobjatok a mókusok elé, de én rendkívül egyszerűen készítem. először is, utálom a hagymát. csak így egyszerűen, utálom. szóval, zöldpaprika, paradicsom darabokra vágva, olajba bele, megsózva. sülnek egy kicsit, bele egy kis erős pista, és már készen is van. nekem ez így jó. mehet bele tojás, ez vagy az, az hangulatfüggő. cukkini vagy padlizsán se árt neki.
gombával még nem próbáltam, de jó ötlet.miért is ne?

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.08.09. 07:22:34

@HATTYU: őrület, hogy 4 év intenzív francia nyelvtanulás ellenére ezt a piperade-ot most kell először hallanom! :)) köszönöm az infót!
süti beállítások módosítása