Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

2011.09.07. 08:03

Vegeta házilag

Címkék: vega tartósítás befőzés eszem fűszersó vegeta

 

A vegeta (sajnos) még mindig a leggyakrabban használt fűszerkeverék: én már az előszobában kiszagolom, ha az ételbe került, és ahol ez így történik, biztos, hogy nem kérek enni. Nemcsak azért, mert a szag a középiskolai menzára emlékeztet, ahol az életemben látott legborzasztóbb ételeket próbálták velem megetetni, még csak nem is azért, mert mindennek egyforma íze lesz tőle, hanem mert egyszerűen egészségtelen.

Ha most a konyhapulton végignézek, és elképzelem, hogy ezekből az ínycsiklandó zöldségekből hogyan lesz fakósárga por piros, fekete és zöld szemcsékkel, végleg elmegy tőle az étvágyam. Természetesen nem készülök házi szárításra, egyszerűen összedarálom a hozzávalókat, és sóval tartósítom. Létezik egy másik lehetőség: az egyenként ledarált zöldségeket egy napig szárítjuk, csak ezt követően keverjük össze. Így valóban kevesebb só kell hozzá, és eláll egy dunsztosüvegben a kamrában is, viszont az íze kevésbé lesz intenzív.

Az én módszerem lényege, hogy a zöldségek levét is felszívja a só, így tulajdonképpen ennek kiváltására használom a főzésnél, nemcsak fűszerezésre. Azoknak, akik szoktak ételízesítőt használni, mindenképpen ajánlom: az elkészítése könnyű, és tartósítószerek nélkül kapják ugyanazt az ízhatást.

 

 

 

Kakukkfű sóágyon

 

Készítése nagyon egyszerű, de elsősorban a fás szárú fűszernövények (pl. kakukkfű, rozmaring) esetében célszerű tartósítási mód: a só és maga a fűszer is felhasználható.

 

 

 

A RECEPTET ELSŐ SZAKÁCSKÖNYVEM 213. OLDALÁN TALÁLOD. 

MEGRENDELHETŐ ITT.

 

 

Borító_kicsi.jpg

 

komment