A Két Cica Konyhája

Büntetlen örömök

Büntetlen örömök

 
Cukormentes almás süti mákkal és citrommal
 
 
Karácsony óta ez volt az első édesség, amit készítettem. Legalább olyan egyszerű, mint a bögrés sütik: az alaprecept szerint azonos mennyiségű (300 g) cukrot, lisztet és reszelt almát kell összekeverni a 3 tojással és fél csomag sütőporral - a többi „ráadás”, de szerintem jót tesz neki. Én most nyírfacukrot és kukoricalisztet használtam, mert az év végi habzsi-dőzsit szeretném egy kicsit ledolgozni. A nyírfacukorból a gyártó ajánlása szerint a szokásos cukormennyiség 70 %-át kell használni, ami szerintem egy kicsit sok, én nem szeretem ennyire az édes ízt: szerintem bőven elég a fele.
 
 
Hozzávalók:
 
300 g cukor (vagy eritrit, esetleg stevia)
300 g reszelt alma
300 g kukoricaliszt
3 tojás
3 evőkanál olaj
1 citrom leve és héja
½  csomag sütőpor
3 evőkanál darált mák
 
 
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beletesszük az olajat, a mákot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Hozzáreszeljük az almát, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. Egy tepsit kikenünk olajjal, kilisztezzük és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral (nyírfacukorból) és egy kis darált mákkal.
 
 

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr533543581

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Interjú az egészségért 2012.01.16. 12:23:03

Egy kicsi gyereknek szabad adni cukrot? Én nem adnék. Körtét igen! De hát a körte nincs becsomagolva, nem csillog, nem szép! Be kell csomagolni. (Idézet az interjúból) Bevezető Néhány éve még kilószámra vásároltam a fruktózt /gyümölcscukrot, ette a ...

Trackback: Interjú az egészségért 2012.01.16. 11:50:05

Egy kicsi gyereknek szabad adni cukrot? Én nem adnék. Körtét igen! De hát a körte nincs becsomagolva, nem csillog, nem szép! Be kell csomagolni. (Idézet az interjúból) Bevezető Néhány éve még kilószámra vásároltam a fruktózt /gyümölcscukrot, ette a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2012.01.15. 17:17:25

olaj helyett vaj+tejföl, kukoricaliszt helyett tk. tönköly, vagy köles (én felesben szoktam), a nyírfacukor felesben steviával, esetleg kevés méz

és máris javítottunk az arányokon, ami a kalóriákat illetve a GI-t illeti

Advanced Flight 2012.01.15. 18:47:07

Lécci írjátok meg, kb hány kalória lehet egy szeletben, köszi!

armisz 2012.01.15. 20:24:14

na most ez mitől cukormentes süti, ha van benne 30 dkg cukor? én ennyi cukrot egy sütibe se teszek egyébként soha... becsaptok a címmel!

Hümm... 2012.01.15. 20:38:47

Mire jó ez az átverés a címmel.
Nagyon gáz egy cukormentesnek hazudott sütinél, ha 30 dkg cukorral indul a recept. A nyírfacukor is cukor.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.16. 00:23:24

majd fel kilo cukor egesz evben nemm eszek fele ennyit, milyen lehet a cukros?

2012.01.16. 08:13:29

@Advanced Flight: sajnos nem szoktam kalóriát számolni, nem tudom.

noanoa 2012.01.16. 08:28:41

Édesem!

Ami "cukormentes", abban nincs cukor.
Ez világos, ugye?
A nyirfacukor is cukor. A mesterséges édesitő is cukor.

Tisztességesebb lett volna, ha a cimben "természetes alapu édesitőszerrel készült" vagy "nyirfacukorral készült" sütit irsz.

Akkor persze nem valószinű, hogy idekattintunk, mert olyan recept meg van ezer.

Gyüjtöd a kattintásokat? Kis huncut....

kew1n 2012.01.16. 09:17:06

jaj, leestem majdnem a székről, cukormentes süti, mert xilit, mivel az nem cukor, hanem természetes alapú édesítőszer? jesszus. Szerinted mi az isten a boltban vásárolható kilós kiszerelésben tonnaszámra árult cukor, ha nem természetes alapú édesítőszer. Annyi a különbség, hogy az egyik nyírfacukor(xilit), a másik meg cukorrépa(közönséges cukor) - ugye nem gondoljuk, hogy a cukorrépát szovjet tudósok atomreaktor hűtővizéből vonják ki... tudod mi a mesterséges édesítőszer? Az aszpartám vagy a ciklamát... egyébként a kegyetlen édes brownies-ba kell kb ennyi cukor. szóval valami hihetetlen szerencsétlen címválasztás volt ez. Miért nem írod, hogy 'Almás süti mákkal és citrommal', az igaz lenne :)

Lázár Márta · http://fengshuitrend.blog.hu/ 2012.01.16. 11:18:45

Tényleg nem akarom a kedves szerző meggyőződését megzavarni, hogy ez itt CUKORMENTES recept lenne.

Egyet azonban kérdeznék: a nyírfacukor nem cukor? Mint azt fönnebb írták... És egészséges???
Tudtommal nagyon nem, a beharangozással ellentétben. De hogy miért, az maradjon az én titkom.

vintage fashion 2012.01.16. 12:18:31

tetszik a recept, mindenképp kipróbálom, akármilyen cukorból is van :))

suo tempore 2012.01.16. 17:21:43

a nyírfacukor valamivel kevesebb kalóriát tartalmaz mint a répacukor, és a vércukorszintet nem cseszegeti, továbbá állítólag lugosító hatása is van (akármit is jelentsen ez)

viszont ész nélkül nem szabad, mert fosat erősen köszönhetően fertőtlenítő jellegének, emiatt nem alkalmas kelt tésztákhoz sem, sőt karamellizálni se lehet

tényleg cukornak hívják a szerencsétlent, de hatását tekintve más, mint a répacukor

én is szoktam használni, de csak 1-2 kiskanállal, a többi stevia, ami szerintem a cukorpótlók közül a legjobb, teljesen növényi, kalóriamentes és elég édes, már évek óta eszem

na, a cukorról ennyit

ennél a süteménynél ez lett volna a legkevesebb, a többi összetevője szintén elég hízlaló, kezdve a kukoricaliszttel, mákkal, olajjal

szóval ettől a sütitől csak a lelkiismerete lesz vkinek karcsúbb, bár ennek ellenére nem vitatom,h finom

fogyni meg attól lehet, amit nem eszel meg :)

suo tempore 2012.01.16. 21:24:36

@Két Cica: nem is neked írtam, hanem a többi kekecnek

ha nem fogyózol miért nyírfacukrot teszel bele?

volt ebben a cikkben valami alapvetően irritáló, ami mindenkinél kicsapta a biztosítékot, tán nem véletlen...egy nyamvadt sütin ennyi vitatkozni, már abszurd :D

kontratenor 2012.01.17. 10:41:39

@suo tempore: "szóval ettől a sütitől csak a lelkiismerete lesz vkinek karcsúbb, bár ennek ellenére nem vitatom,h finom"

tökéletes megfogalmazás

az utolsó sorral nem értek egyet, inkább: fogyni meg attól lehet, amit nem eszel meg vagy lemozogsz

kontratenor 2012.01.17. 11:03:37

@Két Cica: ugyanerről az oldalról:
www.nyirfacukor.hu/egy_kis_kemia
"a nyírfacukor is egy ilyen 5 szénatomos cukor"

Úgyhogy ne egy terméknépszerűsítő oldalról, hanem mondjuk minimum a Wikipediáról okosodjunk.
A nyírfacukor, azaz xilitol, cukoralkohol. A szervezetben cukorrá alakul, s utána úgy használjuk fel mint más szénhidrátot. Mivel ez hosszabb folyamat, az ehhez szükséges idő az egyik fő előnye a répacukorhoz képest. Ezt mutatja alacsony glikémiás indexe is: lassan felszívódó szénhidrátként viselkedik.

Próbálok úgy fogalmazni, hogy okoskodás nélkül írjak igaz állításokat. Ha megtisztelem a cikket azzal, hogy előrább viteli cállal kommentelek rá, kérem, a kommentem is kezeljék úgy, hogy az egy komment, ami előre visz, nem pedig az esetleges törlésével likvidálható fölöslegesség.

A felháborodásocskát pedig az szülte, hogy mindenki, aki a cím miatt kattintott ide, azt várta, egy alacsony energiatartalmú édességre bukkanhat. Ehhez képest pedig egy viszonylag hagyományos kevert sütemény (kissé bölcsészes okoskodással megtámogatott) nyírfacukros verzióját kapva átverve érezte magát.

magyarpoker · http://www.chocolatepoker.hu/ 2012.01.17. 15:16:26

bármelyik süteményt el lehet készíteni cukor nélkül porédesítővel helyettesítve, de ha már cukor akkor egyszerűen a szőlő cukor is jobb mint a répa,a liszt egy részét pedig felcserélhetjük teljeskörűségű tönkölybúza lisztre.. köszi a receptet, a mákos sütiknek mindig örülök:)
süti beállítások módosítása