A Két Cica Konyhája

Likőrös kávéfagylalt

Likőrös kávéfagylalt

 

Még nem ismerem a hétvégén a Centrálban kóstolók által kitöltött fagylalt tesztek eredményét, de a visszajelzések alapján személyes kedvencem, a kávéfagyi viszi a pálmát, ezért ennek a receptjét osztom meg veletek először. Két dologra vigyázzatok, ha elkészítitek: egyrészt a darált kávé miatt van némi koffeintartalma, másrészt addiktív... (A likőrből az alkohol a melegítés során elpárolog, emiatt nincs ok aggodalomra).

 

Hozzávalók:


1 evőkanál frissen darált szemes kávé
2 evőkanál kávélikőr
1,5 teáskanál őrölt fahéj
4 tojássárgája
115 g kristálycukor
120 ml feketekávé
300 ml tejszín, felverve



A feketekávéból és a cukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a kávélikőrt és beletesszük az őrölt fahéjat is.  A tojássárgájákat egy üstben simára keverjük, majd enyhén gyöngyöző vízgőz felett hozzákeverjük a kávés cukorszirupot. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük az enyhén felvert tejszínt, és betesszük a fagylaltgépbe. Fahéjjal megszórva tálaljuk.
 

Ha nem áll rendelkezésünkre fagylaltgép, egy zárható edényben helyezzük a mélyhűtőbe, és fél óránként alaposan keverjük át robotgéppel, hogy összetörjük benne a jégkristályokat. Így nem lesz olyan selymesen krémes, mintha géppel készült volna, de ugyanolyan jóízű.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr124468537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Tom - 2012.05.29. 13:54:40

Húh, de szeretem!
Áh...szuper!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.05.29. 13:55:15

Az alkohol sohasem párolog el teljesen a főzés során, ez egy gyakori tévhit. Ételtípustól és főzési módtól függően a visszamaradt alkoholtartalom pl. 4-49% volt a burgundi marha, coq au vin és sherrys osztriga laboratóriumi vizsgálata során. Éretelmszerűen a magasabb hőmérsékleten, órákon át, fedő nélkül főzött ételből több párolog el, de akkor sem mind. (A konkrét példa forrása Robert L. Wolke A tudós szakács című könyve, Akadémiai Kiadó, 2010.)
süti beállítások módosítása