A Két Cica Konyhája

Levendulás mézfagylalt

Levendulás mézfagylalt

 

Ha nagyon fellengzős (vagy nagyon populáris) akarnék lenni, azt mondanám: egy tölcsér Provence. Ez persze nem igaz, hiszen a mézfagylalt nálunk is ismert és kedvelt házi csemege, és levendulatermelésben az utóbbi évek során "kishatalommá" küzdöttük fel magunkat: a tihanyi levendula állítólag jobb minőségű, mint ami Dél-Franciaországban terem, és a pannonhalmi levendulás termékek is egyedülállóak. A gasztronómiában még nem vívott ki magának méltó helyet nálunk, de itt az ideje, hogy változtassunk ezen.

 

Hozzávalók:


150 g méz
4 tojás sárgája
2 evőkanál kukoricakeményítő
5 g szárított levendulavirág (később  6-8 friss levendulaág)
450 ml tej
450 ml tejszín



A mézet, a tojások sárgáját, a keményítőt egy tálba tesszük, és egy kis tej hozzáadásával simára keverjük. 

A maradék tejet a levendulával együtt egy lábosban felforraljuk, majd egy órát lefedve állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük.

A tejhez állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos keveréket.  Lassú tűzön felfőzzük, de nem hagyjuk, hogy felforrjon. Az elkészült krémet kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűtött krémbe keverjük, és az egészet betesszük a fagylaltgépbe.

Fagylaltgép hiányában egy jól zárható dobozban a mélyhűtőbe tesszük, és fél óránként kivéve robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy összezúzzuk a jégkristályokat.

A legjobb nyáresti jeges nyugtató!

 



 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr574468549

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.25. 10:45:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.05.29. 13:54:33

Köszönöm, okvetlen kipróbálom!
süti beállítások módosítása