A Két Cica Konyhája

Csilis-babos pizza és diós habcsók

Csilis-babos pizza és diós habcsók

 

Regényből is lehet főzni, nemcsak szakácskönyvből - bár egy kicsit több gyakorlat kell a sikerhez.

 

Korábban már hírt adtam Papp Diána, a Nők Lapja vezető szerkesztőjének első regényéről, a Szerdán habcsókról. A könyv mintha rólam szólna: a főszereplő Békési Eszter (az én születési nevem Békési Ildikó), aki 33 éves korában elválik, feladja korábbi karrierjét, és kizárólag gasztroblogja, a Habcsók írásával foglalkozik. A könyv főszereplője természetesen nem én vagyok, de ahogy körülnézek, egy tipikus jelenséggel találom magam szemben. Ezért különösen érdekes ez a jól olvasható, felszabadító tanmese, melyet jó szívvel ajánlok minden pályamódosító elvált nőnek. Jelszó: röhögj magadon, az isten is megsegít!
 
 
Azóta úgy alakult, hogy mégiscsak közöm lett valamilyen módon a regényhez: hétfőn Diána meghívott magával a Duna Televízió Család-barát magazinműsorába, hogy a vele készített interjú közben főzzek meg valamit a regényből (mivel a főhős gasztroblogger, aki minden bánatát főzésbe fojtja, több étel leírása is szerepel benne). Ez a valami végül két dolog lett: előző este kedvem támadt, és elkészítettem a címadó süteményt: Diána igazi nagymamájának diós habcsókját, és magammal vittem a stúdióba. Ott a helyszínen egy csilis-babos pizza készült a könyv alapján – akik gyűjtik a recepteket a nyári sportközvetítésekhez, ezt feltétlenül mentsék el maguknak: szuper!
 
 
 
 
Nuszmussz (diós habcsók)

 
  • 3  tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g kristálycukor
  • 1 teáskanál ecet
  • 6 dkg dióbél
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

 

A diót aprítóban felaprítjuk. A tojások fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a keményítőt, és vaníliás- és a kristálycukrot is. Tovább verjük, amíg teljesen kemény nem lesz. Ezt követően kerül bele az ecet is és ezzel nagyon kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a diót.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelt tepsire egy kiskanál segítségével halmokat készítünk a habból. Kb. 5 cm távolság legyen a kupacok között. Mikor a sütőbe helyezzük a tepsit, a hőfokot visszavesszük 150 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
 
 
 
 
 
 
Csilis-babos pizza
 
 
Tésztához:
  • 250 g (kukorica)liszt
  • 3 ek olívaolaj
  • 250 g natúr joghurt
  • 1 kávéskanál  só
  • 1 kávéskanál őrölt csilipaprika
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • szükség szerint víz

 

A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, csilit és a sót összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és annyi joghurtot, hogy nem ragacsos, de gyúrható tésztát kapjunk (ha túl merevnek találjuk, tehetünk bele egy kis vizet is).
 
 
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 200 fokos előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük. A sütőből kivéve megkenjük a paradicsom szósszal, majd ráterítjük az előkészített feltétet és megszórjuk kevés reszelt  mozzarella sajttal, és a pepperonival díszítjük. Addig sütjük 200 fokos sütőben, míg a sajt jól meg nem pirul a tetején.
 
 
A feltéthez:
 
·         1+1 deci paradicsomszósz
·         150 g darált marhahús
·         150 g vörösbab konzerv
·         150 g kukoricakonzerv
·         1 kis fej hagyma
·         só, bors
·         őrölt csilipaprika
·         5-6 pepperoni paprika a díszítéshez
·         3 evőkanál olaj
·         150 g mozarella, reszelve
 
 
A felaprított hagymát az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt csilipaprikával, és a húst teljesen átpirítjuk. Hozzákeverjük a babot, a kukoricát és egy deci paradicsomszószt, és összemelegítjük. Ha elkészült, az elősütött tésztát megkenjük a maradék paradicsomszósszal, rásimítjuk a fentiek alapján elkészített feltétet, megszórjuk a mozarellával és a pepperonival díszítjük.
 
 
Képgaléria a stúdióból (adás: Duna TV, május 21. 10 óra, Család-barát magazin)
 
 
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr554501126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.29. 13:47:01

na a csilis babos pizza lesz az amit sosem akarok enni
a habcsok az bejohet joint utan kv es sor melle
süti beállítások módosítása