A Két Cica Konyhája

Mascarpone hab szamócával

Mascarpone hab szamócával

 

Így lesz a gyerekkori nosztalgiából új recept.
 
 
Elborították a magyar webet a fehércsokis sajttorták, és mi tagadás: megkívántam. Megtettem a szükséges előkészületeket is – már ami a bevásárlást illeti. De hét végén nem készült el, aztán a hét elején más impulzusok értek, így mikor nekiálltam az elkészítésnek, hirtelen minden másképp alakult.
 
 
Első impulzusnak a habcsókkészítést tekintem – mivel „benne voltunk a tévében”, különösen nagy gondot fordítottam a tökéletes tojáshab elkészítésére. Másodikként a fagylaltbemutatót tartom számon a Centrálban: ott tették fel nekem a kérdést, miért pont ezeket a fagylaltokat készítettem (kávé, tojáslikőrös vanília, csoki brownie-val, levendulás mézfagylalt, gyömbéres sör és limoncello citromfűvel). A fejemben élő koncepció az volt, hogy egy átlagos kávéházi fogyasztásba beilleszthető legyen, de a végtelenített habverés élményének hatására azért rájöttem az igazságra is: mi otthon soha nem készítettünk gyümölcsfagyit. Anyukám a kertünkben termő eperből, málnából mindig gyümölcsös tojáshabot vert, ezt ettük behűtve, keksszel és friss gyümölccsel.
 
 
Mire tehát a konyhába értem, már automatikusan dobáltam be a szamócadarabokat a tojásba, és nem volt megállás. A mascarpone is más funkciót kapott, így a sajttortára egy kicsit várni kell, de ez a szamócás, habos sajtkrém mennyei volt. Egy kis babapiskótát azért terítettem az edény aljára, de csak azért, hogy meglocsolhassam az eperpálinkával…
 
 
 
 
Hozzávalók:
 
 
- 250 g szamóca
- 3 tojás, szétválasztva
- egy csipet só
- 100 g cukor
- 250 g mascarpone
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 babapiskóta
- 5 cl eperpálinka
 
 
A tojásfehérjéből egy csipet sóval és 50 g cukorral kemény habot verünk. Mikor félig elkészült, egyenletesen, lassan hozzáadunk 200 g felaprított szamócát (a többit eltesszük a díszítéshez), és együtt addig verjük, míg olyan kemény lesz, hogy a megfordított tálból sem csúszik ki.
 
 
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával, majd jól összedolgozzuk a mascarponéval is. Az elkészült krémet hozzáadjuk a szamócás tojáshabhoz, és a habverővel elegyítjük – nem kell félni attól, hogy összetörjük a habot, az a cél, hogy a massza teljesen homogén legyen.
 
 
Egy tál alját kibéleljük a babapiskótával, és meglocsoljuk egy kis eperpálinkával, majd rásimítjuk a habot. A tetejét a félretett szamóca szemekkel díszítjük, és fogyasztás előtt néhány órára a hűtőbe rakjuk.
 
 
(A kép jól demonstrálja, milyen keménynek kell lennie a habnak: a szamóca négy óra elteltével sem süllyedt le benne!)
 
 
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr24543013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pistanéni 2012.05.29. 13:46:22

Cicusok, a szamóca és az eper közti különbség:
1/ az epret a piacon veszed, 2/a szamócát erdőben szeded leginkább, egy eper cca 3-4 szamócával egyenlő.
Egyébként nem lehet rossz

Mézesmázos Mózes 2012.05.29. 13:46:51

Cica, imádom a blogodat, nagyon színvonalasan és jól főzöl, a fotók is gyönyörűek. DE. Ne hívjuk már fellengzősen szamócának a nagyüzemi "lóepret". A szamóca apró szemű, erdőben terem, illatos, és az íze is teljesen más. A fotókon eper van. :)
Ettől függetlenül továbbra is imádom az írásaidat, jó, hogy vagy!
MM
süti beállítások módosítása