A Két Cica Konyhája

Zöldborsós rizottó friss mentával

Zöldborsós rizottó friss mentával

 
A nyár többek között a könnyű, fehérboros vacsorák ideje: ilyenkor nem ritka eset, hogy az ember későn vetődik haza, mert a hosszú nappalok több jövés-menésre csábítanak. Most jól jönnek ezek a”húszperces” receptek: a rizottó az egyik nagy nyári kedvencem, szinte minden friss zöldséggel készítettem már, de ez a zöldborsós igazi kedvenc - a mentát néha kiváltom bazsalikommal, attól függően, miből van több itthon.
 
 
Hozzávalók:
 
- 250 g zöldborsó
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál citromlé
- kevés reszelt citromhéj
- 7 deci zöldség alaplé
- 5 dkg vaj
- 1 salottahagyma, finomra aprítva
- 300 g Arborio kerekszemű rizottórizs
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 csokor friss menta
- só, fehérbors
- reszelt parmezán a tálaláshoz
 
 
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni.
 
Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs - állandó keverés mellett - felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart.
 
Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a zöldborsót, a citromlét, végül a vaj másik felét. A mentát finomra aprítjuk, és a citromhéjjal együtt a rizottóba szórjuk. Egy kicsit teszünk félre a tálaláshoz, amivel a tányérra kiszedett adagokat meghintjük. Frissen reszelt parmezánnal fogyasztjuk.
 
 
TIPP: Ha nincs a mélyhűtőben zöldség alaplé, használhatunk házilag készített „vegetát”: egy evőkanállal tegyünk a vízbe, forraljuk fel, majd leszűrve használjuk.
 
 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr404551686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ékszíj 2012.06.08. 19:46:01

egy kis máj nem mehetne még bele? :) így is nagyon íny csiklandozó
süti beállítások módosítása