A Két Cica Konyhája

Pácokba fojtva 1. (x)

2012.6.27. 10:25
Pácokba fojtva 1. (x)

A pácok elkészítését én végtelenül örömteli, kreatív feladatnak élem meg – még soha egy receptet sem sikerült betartanom, mert az összeállítás folyamán folyton újabb és újabb ötleteim támadnak az összetevőket, illetve azok arányát illetően. Mindig nagy gonddal kenegetem a húsokra, és felhasználás előtt élvezettel nézegetem, szagolgatom őket – olyan szépnek látok egy tál pácolt karajt vagy csirkemellet, bármit, hogy szinte sajnálom kisütni. Végül persze ez lesz a sorsuk, engem pedig kárpótol az őket elfogyasztó emberek sugárzó arca, amint a falatokat ízlelgetve a tányérjukba révednek.

csirkemall_pacban_2.JPG

 

Zöldfűszeres tejfölben pácolt csirkemell
– 3 egész, filézett csirkemell

 

Pác:

1 ek forró víz

1 citrom leve

3 dl tejföl

1 dl olívaolaj

Petrezselyemzöld

1 evőkanál aprított, friss gyömbér

Só, frissen őrölt fekete bors

1 kávéskanál kurkuma

4 friss, zöld szál menta és ugyanennyi citromfű

2 nagy fej vöröshagyma, karikára vágva

 

Elkészítjük a pácot, a csirkemelleket félbevágjuk, megsózzuk. Egy jól zárható tálban rétegelve lerakjuk a húst, a hagymát, és leöntjük a páccal. 24 órára hűtőbe tesszük.

csirkemell_grillezve_1.JPG

 

Köret:

 

Parázson sült krumpli mustáros-snidlinges mártással és pirított dióval

 5 közepes krumpli, alufóliában a parázson sütve

parazson_sult_krumpli_dioval_1.JPG 

 

Mártás:

1 dl olívaolaj

1 citrom leve

1 evőkanál méz ízű mustár

Só, frissen őrölt fekete bors

Frissen aprított snidling

 

A tálaláshoz durvára vágott pirított dió (előre is elkészíthetjük)

 

 

ITAL AJÁNLAT: Légli Ottó (Balatonboglár)
Jánoshegyi Sauvignon Blanc 2009

 (friss és fűszeres, zöldnövényes, élénk, mégis telt, ásványos karakterrel)

 

Hasznos tippek grillezéshez

 

  • Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
  • Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatjuk a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.
  • A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
  • A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tároljuk, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
  • Minél nagyobb adag húst pácolunk, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.
  • Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni, hanem sütés közben meglocsolhatjuk vele a húst.

 

IMG_5088_kicsi.jpg

Elindult Magyarország első pácrecept versenye

Júniusban a Facebookon elindul az első hazai pácrecept verseny, amelyben a Globus Ínyenc mártás keresi a legkreatívabb, legkülönlegesebb pácrecepteket. Mindenképpen érdemes indulni, ha szeretünk grillezni, hiszen a receptet feltöltők között három értékes grillsütőt sorsolunk ki. A fődíjat az a pályázó nyeri, akire a legtöbb szavazat érkezik. Ő egy wellness hétvégét kap ajándékba. A szavazók között pedig hasznos grill-kellékeket sorsolunk ki. A Facebook.com/Globusmagyarország oldal lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megossza a közösséggel kedvenc receptjét, vagy új, friss recepteket keressünk a legközelebbi grillpartihoz. (x)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr284614178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása