Az átmeneti lehűlés meghozza az étvágyat – az enyémet mondjuk a meleg se vitte el, pedig nagyon praktikus lenne… Ez az étel még a kánikulában készült a grillen, de a sütő és egy serpenyő is tökéletesen elegendő az elkészítéséhez. Most pecsenye libamájat használtam, mert az volt itthon, de csirkemájból egyszerűbb, és megkockáztatom a kijelentést: jobb is. A kuszkuszba ízlés szerint kerülhetnek zöldfűszerek vagy keleti fűszerek, én pont a meleg idő miatt próbáltam a gyömbéres-citrusos ízhatást erősíteni. A sültpaprika saláta pedig a kedvencem – ebből nem árt többet csinálni, mert egy kis kecskesajttal, pirítóssal még a másnapi reggelihez is tökéletes.
Citromos-gyömbéres kuszkusz
- 200 g kuszkusz
- 1 liter víz
- kb. 3 centi friss gyömbér lereszelve
- 1 citrom leve
- 1 kávéskanál só
- ½ kávéskanál fehér bors
A vizet egy lábosban felforraljuk, majd beletesszük a reszelt gyömbért, és 10 percre lefedve állni hagyjuk. Akkor leszűrjük – a vízben elkeverjük a borsot, a sót és a citromlevet, és egy zárható műanyag dobozban leöntjük vele a kuszkuszt. Elkeverjük, majd lezárjuk a dobozt, és kb. 10 percre félretesszük, míg a búzatöret magába szívja a fűszeres vizet.
Olajos paprikasaláta
- 2 kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 deci olívaolaj
A kaliforniai paprikát a grillrácson vagy a sütőben átsütjük. Lehúzzuk a héját, kimagozzuk – én a paprikában lévő kisült levet felfogom, és hozzákeverem az olívaolajhoz. Az olívaolajba beletesszük a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát. A sült paprikát csíkokra vágjuk és belekeverjük a fűszeres olajba. Fogyasztás előtt kb. fél óráig a hűtőben érleljük.
Grillezett libamáj
- 2 pecsenye libamáj
- 2 deci langyos tej
- ½ gerezd fokhagyma
- só
- kevés vaj a sütéshez
A pecsenye libamájat lehártyázzuk, majd felszeleteljük vagy negyedekre vágjuk. A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a sót és beletesszük a fokhagymát. A májat 20 percre bepácoljuk a tejbe – ha negyedekre vágtuk, érdemes egy tűvel megszurkálni, hogy a vér kijöjjön belőle. Felhasználás előtt leitatjuk róla a nedvességet, majd a vékonyan átvajazott sütőlapon vagy grillserpenyőben mindkét oldalát megsütjük.