Fehérbabból és pulykahúsból készült házi, csilis sütőtökmártással.
A múlt héten főztem először Neked Terem dobozból: ez egy nemrégiben indult szolgáltatás, akik minden pénteken friss, termelői zöldségeket szállítanak házhoz. Én a heti „egységdobozt” kértem, de a weboldalukon össze is lehet állítani a tartalmát. Nézzétek meg, érdemes- ITT!
Az első rendelés ilyen esetben mindig zsákbamacska, de mindenkit szeretnék megnyugtatni: tökéletes minőségű, finom áru érkezett, ráadásul gusztusos, szép, selyempapírral bélelt dobozban (egyébként receptet is mellékelnek hozzá, de engem ez nem hoz lázba).
Annál inkább a feladat, hogy megadott alapanyagokból főzzek valamit. Amint megláttam a sütőtököt és a fehér babot, tudtam, mi lesz az első dolog, amit megcsinálok: chilis bab, sütőtökmártásban. Valamelyik angol weboldalon láttam nemrégiben, de természetesen nem találtam meg, így improvizáltam. Végül készült egy pulykás verzió húsevőknek, és egy gombás a vegáknak. Lehet, hogy első hallásra bizarrnak tűnik, de érdemes kipróbálni, nagyon finom!
Hozzávalók:
A sütőtök mártáshoz:
1 parázstök felkockázva
2 liter erőleves
1 kis zöld csilipaprika
2 gerezd fokhagyma
kakukkfű, fekete bors
fahéj
A tököt puhára főzzük az erőlevesben (én megfeleztem, és a felét zöldség alaplében készítettem el a vegetáriánusok miatt), benne a csilivel, a fokhagymával és a fűszerekkel, majd leturmixoljuk.
A babhoz:
400 g fehér bab
kakukkfüves só
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap puhára főzzük, és leszűrve használjuk.
Pulykahús:
700 g darált pulykacomb
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
só, fekete bors, őrölt koriander
zöld koriander a tálaláshoz
apróra vágott pritamin paprika a tálaláshoz
A gombához:
500 g csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
só, fekete bors
1 evőkanál olajban eltett, darált szarvasgomba
aprított pritamin paprika a tálaláshoz
A vöröshagymát mindkét esetben az olajon megdinszteljük, majd belekeverjük a húst, illetve a gombát, fűszerezzük, és megpirítjuk (fontos, hogy ne maradjon leve, mert akkor túl főzelékszerű lesz a végeredmény).
A főtt babot megfelezzük, és a húshoz illetve a babhoz keverjük, majd hozzáadjuk az előkészített csípős sütőtökmártást. A gombásat szarvasgombával, a húsosat korianderrel és apróra vágott pritamin paprikával ízesítjük.