A Két Cica Konyhája

Datolyás kuglóf

Datolyás kuglóf

YI5M1516.jpg 

 

 

          

Benne dió és kardamom, a tetején gyömbéres körtéből készült mázzal.

 

A múlt heti próbasütések eredményei sajnos nem kaptak ünnepi díszt (ehhez már túl nagy káosz volta a konyhában), és a receptekkel sem készültem el időben, de akinek beindul láttukra a fantáziája, még a két ünnep között is elkészítheti. Mint mindig hangsúlyozom: kuglófot sütni könnyű, és nagyon nehéz elrontani.

 

Ez az ünnepi változat fél órával több előkészítést igényel, mivel meg kell főzni a tésztába kerülő datolyát és a körtét a tetejére, de ezek a feladatok nem igényelnek túlzott precizitást, és a végeredményt valóban ünnepivé és különlegessé teszik.

 

 YI5M1502.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

2 deci tej

4 tojás, szétválasztva

250 g liszt

250 g cukor

150 g darált dió

1 csomag sütőpor

100 g vaj

150 g datolya pépesre főzve

A főzéshez: 1 deci víz, 1 deci tej, 1 teáskanál vaníliakivonat

1 kávéskanál őrölt kardamom

 

A mázhoz:

 

200 g körte kimagozva, meghámozva (Alexander körtét szeretek használni)

2 deci víz

3 ujjnyi friss, reszelt gyömbér

100 g cukor

10 g apróra vágott aszalt gyömbér a tetejére

 

 

A tésztához szétválasztjuk a tojásokat: a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját a puha vajjal simára keverjük, majd ehhez adjuk hozzá a cukrot, a datolyamasszát, a diót, majd a sütőporral és a kardamommal elkevert lisztet, végül a tejet. Jó összedolgozzuk, majd belekeverjük a tojáshabot. Vajazott-lisztezett sütőformába öntve, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt sül meg. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Figyelem! A fém sütőformából azonnal ki kell borítani a süteményt, mert a fém hűlés közben összehúzódik, és beleszorul!

 

Míg sül, megfőzzük a mázat: a hámozott, magozott Alexander körtét kockákra vágjuk (ha más, kevésbé édes fajtát használunk, több cukrot kell beletenni és valószínűleg a főzési idő is hosszabb lesz), és cukorral elkeverve két deci vízben puhára főzzük. A végén simára turmixoljuk, és beletesszük a friss, reszelt gyömbért. A forró kuglóf tetejére kenjük a masszát (így egy kicsit be is szívja a tészta), és kívül-belül bekenjük vele. Az apróra vágott, szárított gyömbérrel (esetleg aszalt körtével) díszítjük.

 

 

 YI5M1512.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr814980789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása