A Két Cica Konyhája

Narancsos birslekvár és birslikőr

Narancsos birslekvár és birslikőr

 

 

 

A birsalma főzőlevéből kis energiaráfordítással likőr is készíthető.

 

Évek óta nélkülöztem a birsalmát, de az idén az egyik barátnőm (és az ő visegrádi, bőven termő gyümölcsfája) jóvoltából hozzájutottam olyan mennyiséghez, ami már egy kis kísérletezésre is alkalmat adott. Az ősz folyamán több recept is felkerült a blogra, de az utolsó szállítmányból karácsonyi ajándékok készültek: lekvár és birslikőr. Ez utóbbit életemben először csináltam, de mindenkinek nagy örömöt szereztem vele – magamat is beleértve.

 

 YI5M1693.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

5 kg birsalma

1 kg narancs héja és leve

500 g cukor

Fűszerek: csillagánizs, boróka, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, ánizs

1 vaníliarúd

Annyi víz, hogy ellepje

 

 YI5M1694.jpg

 

 

A likőrhöz:

 

A birsalma főzővize

1 kg cukor

kb. 7 deci Kalinka vodka

 

 

 

A birsalmát megtisztítjuk, negyedekre vágjuk és kimagozzuk. A narancsok héját vékonyan lehámozzuk (célszerű bio narancsot venni, ha ez nem megoldható, áztassuk be meleg vízbe kb. 15 percre, és utána egy tiszta szivaccsal dörzsöljük át, majd öblítsük le a narancsokat hámozás előtt), a levüket kifacsarjuk. A birsalmát a cukorral, a narancslével, a narancshéjjal együtt egy lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Beletesszük a fahéj- és a vaníliarudat, a többi fűszer egy teatojásban kerül bele, hogy könnyebb legyen eltávolítani a végén.

 

A birsalmát puhára főzzük, majd leszűrjük. A főzőlevet félretesszük, az almát pedig pépesítjük (a narancshéjjal együtt). Ezt követően újra felforraljuk, és sterilizált üvegekbe töltjük. Én száraz dunsztban hűtöm ki (értsd: beteszem a tartalék ágynemű közé), így biztos, hogy nem romlik meg.

 

A főzőlevet egy lábosba öntjük (előtte célszerű lemérni, pontosan mennyi), és hozzáadunk egy kiló cukrot, majd lassú tűzön melegítve feloldjuk benne. Kihűtjük a szirupot, és a mennyiségének megfelelően feleannyi vodkát adunk hozzá. Alaposan összekeverjük, tiszta üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Kb. egy hét múlva fogyasztható – mi az ünnepek alatt pezsgővel ittuk, a feketeribizli likőr helyett: a legfinomabb kyr royal volt, amit valaha ittam!

 

 

 YI5M1678.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr835018213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása