Természetesen pörkölttel – a címmel Orbán Viktor születésnapjára készültem.
Most, hogy leültem megírni ezt a bejegyzést (amit nem tervezek hosszúra), hirtelen eszembe jutott egy emlék a szocializmusból – azok közül, amikre tulajdonképpen már nem is emlékszik az ember. Falun nőttem fel (ezt gyakran emlegetem), ahol akkoriban a nyári szünetben a gyerekeket csak nagy nehezen és jó koszosan lehetett előkeríteni. A legrekkenőbb júliusi napok egyikén a nagyanyám nagy kiabálva előcibált ebéd után a kanális partról, ahol békákra vadásztam: fürdés, fésülködés, és irány a téesziroda, útközben pedig gyakoroljam a verset, amit az iskolai évzárón mondtam.
Hát ez nem az, amire egy kisdobos vágyik a vakáció közepén, és furán is nézhettem ki barnára sülve a fehér ingben, nyakkendőben meg a rakott szoknyában. Szépen megfésültek, és fél óra múlva már copfosan, a hajamban oroszosra kötött dupla propeller masnival, kezemben egy csokor rózsával bandukoltam a falu központja felé, ahol már nyüzsgött az úttörőcsapat, Kissné tanárnő vezényletével, aki narancsvörös, tornyos parókát hordott (a hetvenes években ez nagy divat volt), és fel volt öltözve úttörő egyenruhába (ő volt a helyi párttitkár is egyébként meg az iskola igazgató-helyettese). A fél falu is összeszaladt, mert nagy megtiszteltetés ért bennünket: eljött hozzánk Losonczi Pál. Vagyis úton volt odafele! Minket két oldalt felállítottak az árokparton, én álltam elől egy szőke kisfiúval. És álltam, álltam, álltam – aztán napszúrást kaptam és elájultam. Szépen hazavittek, aztán a többiek álltak, álltak, álltak – majd ők is hazamentek, mert Losonczi Pál végül a szomszéd falun keresztül ment haza.
Hát így nem köszöntöttem fel a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnökét, és így nem köszöntem fel ma Orbán Viktort sem, csak nem kapok közben napszúrást. Viszont tegnap leraboltam a tavaszi piacot, és csodás bébitököket meg pulyka felsőcombot vettem. Vajon szereti Orbán Viktor a töltött tököt kapormártással? Mert torta nincsen, nálam ma csak ezt lehet enni.
Hozzávalók:
4 darab bébitök
1 deci fehérbor
só, őrölt fekete bors
1 csomag kapor
3 deci tejföl
300 g pulyka felsőcomb kockákra vágva
1 fej főzőhagyma
olaj
őrölt piros paprika
1 paradicsom
1 deci víz
500 g újkrumpli
Először elkészítjük a pulykapörköltet: az olajon megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a pulykahúst. Jól összeforgatjuk, és tovább pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Akkor megborsozzuk, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, és aláöntjük a vizet. fedő alatt puhára főzzük.
A tököket megmossuk, és egy almamagozóval kivájjuk a belsejüket - az ilyen zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, mert akkor szétesnek a sütőben. A kivájt részt egy serpenyőbe tesszük, és a fehérborral enyhén megsózva puhára pároljuk. Akkor belekeverjük a tejfölt és az apróra vágott kaprot.
A pörkölttel megtöltjük a kivájt tököket, és lefedve 160 fokos sütőben 25 perc alatt puhára sütjük.
Az újkrumplit megmossuk, felkarikázzuk. Egy tűzálló tálba tesszük, megsózzuk, és megszórjuk borssal. Fél deci vizet öntünk alá, és fóliával lefedjük. 160 fokos sütőben 15 perc alatt elkészül – esetleg a fóliát levéve egy kicsit megpiríthatjuk a tetejét tálalás előtt.
A töltött tököt a kapros, tejfölös tökmártással és újkrumplival tálaljuk.