A Két Cica Konyhája

Török saláta hagymával és fetával

Török saláta hagymával és fetával

YI5M5100_1.jpg 

 

 

Aki az internetről rendel fetasajtot, ne csodálkozzon, ha egy hónapig eheti! Ez persze távolról sem panasz: a klassz.hu-n találtam ezt a dobozos török fetát, az árat jónak találtam, és úgy gondoltam, egy próbát megér. Meg kell mondjam: ritkán ér ilyen kellemes csalódás! A portálon látható kép ugyanis nem adta vissza a doboz valódi méretét és súlyát – ekkora : (még szerencse, hogy házhoz hozzák…)

 

Nagykörű 002.JPG 

 

 

5 db ekkora darab van benne, sós lében, tehát a hűtőben felbontás után is eltartható (bár nem hiszem, hogy hosszú életű lesz). Az általában itthon kapható fetákkal ellentétben jól szeletelhető, nem törik, nem morzsalékos, de finom és lágy textúrájú, kellemes ízű sajt:

 

Nagykörű 004.JPG 

 

 

Az első adag ebbe a török salátába került, ami annyiban különbözik a hasonló görögtől, hogy uborka és a kétféle olajbogyó helyett zöldpetrezselyem és koriander van benne, és nem utolsó sorban szezonális kedvencem, az új fokhagyma. Bár én nem szoktam elétvágytalanodni a melegben (sajnos), a nem túl nagyevőknek remek nyári fogás, a többieknek pedig egészséges köret.

 

 

 YI5M5099_1.jpg

 

 

Hozzávalók (4 adag):

 

 

 

200 g feta

15 szem félbevágott koktélparadicsom (vagy 4 nagy paradicsom)

4 gerezd új fokhagyma

5 szál új lilahagyma

1 csokor friss petrezselyem

1 csokor friss koriander

Fűszerek: szumák, paprika, őrölt koriander

Extra szűz olívaolaj

só, bors

4-5 levél saláta a tálaláshoz

 

 

 

Először megmossuk és lecsöpögtetjük a hozzávalókat: a koktélparadicsomokat félbevágjuk (ha más paradicsomot használunk, azt felkockázzuk). A fokhagymagerezdeket apró kockákra, a lilahagymát karikára vágjuk, a petrezselymet és a koriandert felaprítjuk. A fetát szintén felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, meglocsoljuk olívaolajjal, majd befűszerezzük (én a szumákból használtam a legtöbbet, de ez ízlés dolga). Egy tálon „megágyazunk” a salátalevelekkel (a képeken tölgylevél saláta látható), és ráhalmozzuk a salátakeveréket. Magában, egy kis behűtött rozéval remek fogás, de kínálhatunk hozzá pitát vagy török kenyeret is.

 

 

 YI5M5095_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr505370209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása