Aki az internetről rendel fetasajtot, ne csodálkozzon, ha egy hónapig eheti! Ez persze távolról sem panasz: a klassz.hu-n találtam ezt a dobozos török fetát, az árat jónak találtam, és úgy gondoltam, egy próbát megér. Meg kell mondjam: ritkán ér ilyen kellemes csalódás! A portálon látható kép ugyanis nem adta vissza a doboz valódi méretét és súlyát – ekkora : (még szerencse, hogy házhoz hozzák…)
5 db ekkora darab van benne, sós lében, tehát a hűtőben felbontás után is eltartható (bár nem hiszem, hogy hosszú életű lesz). Az általában itthon kapható fetákkal ellentétben jól szeletelhető, nem törik, nem morzsalékos, de finom és lágy textúrájú, kellemes ízű sajt:
Az első adag ebbe a török salátába került, ami annyiban különbözik a hasonló görögtől, hogy uborka és a kétféle olajbogyó helyett zöldpetrezselyem és koriander van benne, és nem utolsó sorban szezonális kedvencem, az új fokhagyma. Bár én nem szoktam elétvágytalanodni a melegben (sajnos), a nem túl nagyevőknek remek nyári fogás, a többieknek pedig egészséges köret.
Hozzávalók (4 adag):
15 szem félbevágott koktélparadicsom (vagy 4 nagy paradicsom)
4 gerezd új fokhagyma
5 szál új lilahagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 csokor friss koriander
Fűszerek: szumák, paprika, őrölt koriander
4-5 levél saláta a tálaláshoz
Először megmossuk és lecsöpögtetjük a hozzávalókat: a koktélparadicsomokat félbevágjuk (ha más paradicsomot használunk, azt felkockázzuk). A fokhagymagerezdeket apró kockákra, a lilahagymát karikára vágjuk, a petrezselymet és a koriandert felaprítjuk. A fetát szintén felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, meglocsoljuk olívaolajjal, majd befűszerezzük (én a szumákból használtam a legtöbbet, de ez ízlés dolga). Egy tálon „megágyazunk” a salátalevelekkel (a képeken tölgylevél saláta látható), és ráhalmozzuk a salátakeveréket. Magában, egy kis behűtött rozéval remek fogás, de kínálhatunk hozzá pitát vagy török kenyeret is.