A Két Cica Konyhája

Shakshuka – a zsidó/arab lecsó

Shakshuka – a zsidó/arab lecsó

Shakshuka-Main-640x480.jpg

 

 

 

 

 

A shakshuka rendkívül népszerű étel Észak-Afrikában és a Közel-Keleten: lecsószerű, fűszeres fogás, benne buggyantott vagy sült tojással,  mellé pedig meleg török kenyeret, ​​vagy pitával esznek.

 

A nyár egyértelműen lecsószezon: hamarosan megjelennek a magyar paprikák is a piacokon. Mindenféle lecsót szeretek, ez a fűszeres arab/zsidó változat azóta az egyik kedvencem, mióta egy River Cottage epizódban (azt hiszem, az Én és a zöldségeim egyikében) Hugh elkészítette, kacsatojással. Nos, ezt a hozzávalót még nem próbáltam ki, de jó kis tanyasi tyúktojással is remek.

 

Hogy inkább arab, vagy inkább zsidó, döntsék el az illetékesek: azért említettem meg mindkettőt, nehogy kommentháború robbanjon ki a részrehajlásom miatt – és eldönteni sem tudtam volna, mivel egy harmadik hitrendszer követői közé tartozom.

 

Ma este sor kerül azon ritka alkalmak egyikére, mikor nyilvános helyen főzök, és bárki betérhet megkóstolni. Az EgyKettő Borbisztró és Fröccsligetben az előttünk álló hét a lecsó és a könnyű, nyári rozé borok bűvöletében telik, és az a megtiszteltetés ért, hogy én kezdem a sort ezzel a shakshukával és Dúzsi Tamás egyik Kékfrankos rozéjával. Kicsit csalunk az előkészítésnél: a shakshukát megfőzzük, és a látványkonyhában a tojásokat fogjuk rásütni, majd mindenki ízlés szerint kérhet rá joghurtot és koriandert. Az étteremben pedig fekete köményes török kenyeret sütnek hozzá, amit frissen kínálunk.

 


Részleteket a honlapjukon találtok, de az árakat azért ideírom: szerintem jó kis levezető program lesz a hétvége előtt!


http://egyketto.eu/rosekiraly-es-gasztrokiralynok/

A féladag lecsó ára: 750 Ft
Az egész adag lecsó ára: 1.490 Ft
Egy nagy adag lecsó és 1,5 dl Kékfrankos Dúzsi rosé: 1.990 Ft

 

 

 rose-bor.10075.509x339.jpg

 

 

Hozzávalók – 4 adaghoz:

 

 

2 nagy kápia paprika, felkarikázva

1 sárga kaliforniai paprika, felkarikázva

1 nagy fej főzőhagyma, apróra vágva

6 gerezd fokhagyma, aprítva

1 közepes padlizsán, kockára vágva

4 evőkanál olaj

400g konzerv paradicsom, apróra vágott

2 paradicsom, kockára vágva

1 evőkanál paradicsompüré

1 teáskanál csípős harissa mártás

1 teáskanál őrölt kömény

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 teáskanál édespaprika

1 teáskanál cukor

Tengeri só és fekete bors

4 nagy tojás

Joghurt és friss zöldkoriander a tálaláshoz

 

 

 

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát aranysárgára, hogy még édes maradjon. Dobjuk rá egy pillanatra a fokhagymát, majd a paprikákat és a padlizsánt, és együtt pirítsuk közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig.

 

Adjuk hozzá a paradicsomot, paradicsom konzervet és pürét, a harisszát, a kétféle köményt, paprikát, cukrot, tengeri sót, a borsot, öntsünk alá és 1,5 deci vizet és főzzük 10-15 percig, amíg besűrűsödik.

 

Négy üreget alakítunk ki a felületén, ebbe ütjük bele a tojásokat, és lefedve pároljuk 5 percig, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája folyós és lágy marad.

 

Frissen, joghurttal meglocsolva, friss zöldkorianderrel megszórva tálaljuk.

 

 

 IMG_2101.jpg

 

(A fotók illusztrációk)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr605371106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása