A Két Cica Konyhája

A fekete hattyú szoknyája

2013.8.02. 10:58
A fekete hattyú szoknyája

YI5M5869.jpg 

 

 

 

A Hattyúk tavát és a balettet jobban szeretem, mint az Anna Pavlováról elnevezett habcsóktortát, de mindig szerettem volna elkészíteni a fekete hattyú szoknyáját, ami fizikailag (sőt: mivel sütésről van szó, kémiailag) lehetetlen.

 

A pavlova torta eredete nem tisztázott: az biztos, hogy Anna Pavlova 1927-es ausztráliai és új-zélandi turnéját követően, a január 26-ára eső nemzeti ünnep környékén jelent meg mindkét országban, és "feltalálója" gyakorlatilag az egyetlen vitás kérdés a mai napig a két ország között.

 

Egy azonban biztos: Anna Pavlova lágyan fodrozódó tütüjéről formázták, és a művésznőről nevezték el. Eredendően egy óriáshabcsók, a tetején tejszínhabbal és idénygyümölcsökkel. Nagyon szép, elegáns, és nagyon édes desszert.

 

Nekem, mint balett rajongónak (bizony!) a kedvenc részem a Hattyúk tavában a fekete hattyú színrelépése, így régóta ambicionált, hogy készítsek egy csokis pavlovát. Ennek a végeredménye sajnos nem tud olyan lenni, mint a valódi, mivel kakaót kell tenni a tojáshabba, amitől az összeesik, és folyós, formázhatatlan massza lesz belőle.

 

Azért sikerült kifognom rajta, és ha a végeredmény nem is nevezhető pavlovának, első ránézésre hasonlított rá, és nagyon-nagyon finom volt.

 

 

 YI5M5863.jpg

 

Hozzávalók:

 

6 tojás fehérje

egy csipet só

300 g porcukor

50 g kakaópor

1 teáskanál keményítő

1 teáskanál málnaecet

 

 

A díszítéshez:

 

200 ml habtejszín, kemény habbá verve

idénygyümölcsök

olvasztott fekete csokoládé

 

 

A tojásfehérjéből egy csipet sóval lágy habot verünk, majd keverés közben folyamatosan adagoljuk bele a hozzávalókat: a keményítővel elkevert porcukrot, az ecetet, végül, mikor már kemény a hab, a kakaót. Ettől sajnos összeesik, és nem lehet olyan szépen formázni, mint a tojáshabot, tehát nem ráhalmozzuk a sütőpapírra, hanem egy sütőpapírral kibélelt kerek sütőformába kanalazzuk – így ennek a formáját veszi majd fel. Sajnos nem lehet olyan szépen felcsipkézni sem: egy óriáshabcsók lesz a végeredmény, ami nagyon sérülékeny, én a papírral együtt mozgattam, a biztonság kedvéért.

 

Azért használok a habcsókokhoz jó minőségű málna- vagy más gyümölcsecetet, mert ennek az aromája szépen átjön még sütés után is.

 

Szóval a tállal együtt előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, majd 10 perc után levesszük a hőmérsékletet 120 fokra, és így sütjük további 70 percig. Az extra hosszú sütési idő eredményeként kívül ropogós, belül villával kanalazható, édesen puha lesz.

 

Tálalás előtt tejszínhabot halmozunk a tetejére, megmosott, leszárított idénygyümölcsöket szórunk rá, majd olvasztott csokoládéval locsoljuk meg.

 

Adagonként, szufléformákban is megsüthetjük, úgy könnyebben tálalható.

 

 

 

 

 YI5M5864.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr685439612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása