A Két Cica Konyhája

Halászlé helyett: harcsakrémleves

Halászlé helyett: harcsakrémleves

 

 YI5M2430.jpg

 

 

Tejszínnel vagy kókusztejjel, és pácolt zöld citrommal.

 

Mint tegnap a mákos gubánál megírtam: nálunk megvolt a nagy „coming out” – mindenki bevallotta, hogy nem kér halászlét.

 

De a mákos guba mellé halleves kell, ezért ez a nagyon egyszerű változat kerül 24-én délben az asztalra. Fél óra alatt elkészül, de ha kell, a hűtőben is kivárja a sorát, legfeljebb a tejszín a melegítéskor kerül bele. Ahol vannak tej érzékenyek a családban, készülhet kókusztejjel is, úgy is nagyon finom. A pirított zsemlekockákat túl hétköznapinak ítéltem, ezért pácoltam hozzá egy kis zöld citromot: ez ad neki némi ázsiai jelleget, ami a kókusztej használata mellett szól – de mindenki azt tegyen bele, amit a legjobban szeret az asztaltársaság – végül is karácsony van…

 

 YI5M2420.jpg

 

 

Hozzávalók (6 adag):

 

300 g magyar tenyésztésű afrikai törpeharcsa filé

1 póréhagyma fehér része felkarikázva

1 sárgarépa

1 paszternák

3 szál zeller

1 gerezd fokhagyma

1 deci száraz fehér bor

200 g tejszín vagy sűrű kókusztej

1 kávéskanál só

½ kávéskanál fehér bors

1 liter zöldség alaplé

1 kisebb babérlevél vagy 1 kaffer lime levél (az előbbit a tejszínes, az utóbbit a kókusztejes változathoz ajánlom)

20 g vaj

 

A pácolt citromhoz:

 

2 bio (kezeletlen héjú) zöld citrom

1 deci extra szűz olíva olaj

só, fehér bors, egy kaffer lime levél

friss kakukkfű

 

 

  1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és kevergetve addig pirítjuk, míg a tömött hagymakarikák fellazulnak.
  3. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk.
  4. Beletesszük a kockára vágott harcsafilét, átkeverjük, és hagyjuk, míg a halhús átfehéredik.
  5. Felöntjük a borral, alaposan átkeverjük, és 2-3 percig együtt forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
  6. Beletesszük a faldarabolt zöldségeket (a zellerszárat, a sárgarépát és a paszternákot – ezt helyettesíthetjük petrezselyemgyökérrel is), megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babér- vagy lime levelet, és alaposan összekeverjük, majd 5 percig lefedve pároljuk.
  7. Felöntjük az alaplével, és teljesen puhára főzzük benne a halhúst és a zöldségeket.
  8. Simára turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet.
  9. A pácolt citromot egy nappal előtte kell elkészíteni: egy üvegtálba teszünk másfél, 1 mm-es vékony karikára vágott zöldcitromot. Rétegenként enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az olívaolajjal és a maradék fél citrom levével. Beleteszünk egy kaffer lime levelet és egy friss kakukkfű ágat. Légmentesen lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. Tálaláskor, szeletenként használjuk, a páclével meglocsolhatjuk a levest. Salátákhoz is felhasználható!

 

 

 Ne menjetek messzire! A folytatásban lazacot pácolunk és salátát készítünk belőle!

 

 

 

 YI5M2321.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr865699311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása