A Két Cica Konyhája

Ikeás húsgombócok luxuskivitelben

Ikeás húsgombócok luxuskivitelben

YI5M2496.jpg 

 

 

A gyerekek kedvence minőségi alapanyagokból elkészítve tényleg jó, igazi ünnepi fogásnak bizonyult. Nem számít gyors ételnek, de minden összetevőt elkészíthetünk előre, és tálalás előtt csak a melegítés és a gombócsütés a feladat. Bár a jól ismert gyorsétel marhahúsból (?) van, én most mégis a pulykát választottam, mert ehhez jobban illik az általam megálmodott fűszerezés. A nagy áruházi klasszikus húsgombócból, krumplipüréből, barnamártásból és egy kis áfonyalekvárból áll – az én karácsonyi kiadásom ötfűszeres pulykagolyóból, borsos tőzegáfonya – vérből, spanyol barnamártásból és zelleres csicsókapüréből. Tényleg tökéletes, ritkán vagyok ennyire büszke egy kísérlet végeredményére! A mennyiségek 8 adaghoz lettek kiszámolva.

 

 Ötfűszeres pulykagolyók

 

 

Hozzávalók:

 

1 kg darált pulykahús (fele mell, fele comb)

1 tojás

8 evőkanál csicseriborsó liszt

1 teáskanál kínai ötfűszer keverék (csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és fahéj - pontosabban annak egy változata, a cassia alkotja)

1 púpozott kávéskanál só

50 g vaj a sütéshez

 

A húst összekeverjük a tojással, a liszttel, a fűszerrel és a sóval, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezt követően vizes kézzel 5 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és forró serpenyőben, kevés zsiradékban ropogósra sütjük. (Folyamatosan mozgatni kell a gombócokat, hogy szépen, körben átsüljenek. Azért nem tanácsos nagyobbat készíteni 5 cm-nél, mert ennyi zsiradékban nem sül át rendesen.)

 

Zelleres csicsókakrém

 

 

Hozzávalók:

 

2 kg csicsóka

6 zellerszár

2 dl zöldség alaplé

20 g vaj

 

 

A csicsókát meghámozzuk, karikára vágjuk. Három zellerszárat szintén felaprózunk. A vajat egy lábosban felolvasztjuk, beletesszük a csicsókát és a zellert, és átpirítjuk. Megsózzuk, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük.

 

A maradék három zellerszárat forrásban lévő sós vízbe dobjuk 2 percre, majd hideg víz alatt lehűtjük, hogy ne puhuljon meg teljesen. Apró kockákra vágjuk.

 

A főtt csicsókát és a zellert pürésítjük – szándékosan nem használtam fűszert, mert a fogás többi összetevője túlságosan ízgazdag. A zellerkockákat tálaláskor szórjuk a tetejére.

 

 

Spanyol barnamártás

 

Ez nagy meglepetést tartogat majd azoknak, akik csak az Ikeás változatot ismerik: a barnamártás egy nagyon összetett, ám nagyon finom dolog, ha minőségi összetevőkből, megfelelő gonddal készítik el. Én a zsírt kiváltottam benne vajjal, és liszt helyett keményítőt használtam – ettől vékonyabb, fényesebb lesz a mártás.

 

Hozzávalók:

 

-          100 g húsos szalonna, apróra vágva

-          50 g vaj

-          2 evőkanál melaszos barnacukor

-          1 szál sárgarépa

-          1 szál fehérrépa

-          2 szál zeller

-          1 fej vöröshagyma

-          100 g paradicsompüré

-          3 dl testes vörösbor

-          ½ kávéskanál őrölt babérlevél

-          1 teáskanál friss kakukkfű levél (vagy 1 kávéskanál szárított)

-          1 teáskanál Coleman mustárpor (vagy 1 evőkanál enyhe mustár)

-          só

-          1 liter marhahúsleves

-          2 evőkanál keményítő

 

A vajat megolvasztjuk, majd beledobjuk a szalonnakockákat, és együtt barnára pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát, amit sárgára pirítunk benne. Rászórjuk a cukrot, és felolvasztjuk. Ezen a ponton kerülnek bele a megmosott, felaprított zöldségek, melyeket jól átkeverünk a melaszos-vajas masszával, és folyamatosan kevergetve 10 percig pirítjuk őket. Akkor felöntjük a borral, beletesszük az őrölt babérlevelet, a mustárport vagy mustárt, megsózzuk, és együtt felforraljuk. Belekeverjük a paradicsompürét, felöntjük 9 dl marhahúslevessel, átkeverjük és lassú tűzön kb. két órán át bugyogtatva főzzük, míg a zöldségek úgy megpuhulnak, hogy villával könnyedén szétnyomhatók, és a mártás besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és botmixerrel simára turmixoljuk. Akkor a maradék 1 dl levest elkeverjük a keményítővel, és mártáshoz adjuk. Néhány perc alatt felfőzzük, beleszórjuk a kakukkfű leveleket, és lefedve félretesszük.

YI5M2344.jpg

 

 

Borsos áfonyavér

 

-          300 g amerikai tőzegáfonya

-          3 dl almacider

-          5 evőkanál méz

-          ½ kávéskanál csilis-narancsos tengeri só (Fleur de sal d'Es Trenc)

-          1 bio narancs héja és leve

-          3 cm friss gyömbér

-          10 szem frissen őrölt bors (Thiercelin)

-          1 frissen őrölt szerecsendió virág (Thiercelin)

YI5M2346.jpg



 

A megmosott tőzegáfonyát egy lábosban feltesszük főni a ciderrel. Mellédobjuk a narancshéjat, beleöntjük a narancs levét, a gyömbért, a sót és a frissen őrölt fűszereket (a képeken látható, hogy a Papr!kumot használtam, és felmérhető kedvenc eszközöm hatékonysága is):

 

 YI5M2357.jpg

 

Lassú tűzön, időnként átkeverve puhára főzzük az áfonyát, majd a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit, érdemes egy nappal előbb elkészíteni!

 

 YI5M2503.jpg

Tálaláskor először kiadagoltam a csicsókapürét és a zellert, körberaktam húsgombócokkal, köré öntöttem a barnamártást, majd ráfolyattam az áfonyavért. Szerintem tökéletes!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr635702637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása