A Két Cica Konyhája

Sertéscsülök sütve-főzve

2014.4.13. 13:33
Sertéscsülök sütve-főzve

csülök1.jpg 

 

 

 

 

Nem kell feltétlenül drága combsonkát venni húsvétra, az a lényeg, hogy megvásárolt hús tényleg jó minőségű legyen.

 

A húsvéti sonka a mi kultúrkörünkben szinte minden háztartásban megjelenik az ünnep alkalmával, emiatt az előttünk álló héten el is lepik majd az üzletek polcait a „jobbnál jobb” akciós ajánlatok. Én már pénteken belefutottam az egyik szupermarketben az ilyenkor megszokott óriási fémkosárba, ahol az üzletlánc büszkén tette közzé: sonkát kínálnak minden árkategóriában. Kicsit elmerültem hát a kosár tartalmának felülvizsgálatában, ahol tényleg minden volt, minden árkategóriában – csak sonka nem. Halkan jegyzem meg: normál tartású disznóból tarját sem lehet annyiért előállítani, amennyiért adták… Persze nincs sehol megírva, a sertés melyik részét kell megenni a főtt tojás meg a torma mellé, inkább arra figyeljünk oda, hogy ne a nitrites, gyorspácolt, gyorsfüstölt terméket vegyük meg.

 

 csülök3.jpg

 

 

Én mindenkinek azt javaslom, látogasson el egy henteshez, akinek a hozzáértésében megbízik, vagy nézzen körül a legközelebbi piacon az őstermelőknél, és vegyen az igényeinek és pénztárcájának megfelelő füstölt húst: sonkát, tarját, vagy akár csülköt, mint például ez itt. Sem látványában, sem ízében nem marad el a sonka mögött, és feleannyiba kerül.

 

 

 lencse+csülök.jpg

 

 

Sült sertéscsülök spenótos lencsesalátával

 

 

Hozzávalók:

 

 

250 g lencse

babérlevél, kakukkfű

2 ek. olívaolaj

1 fej hagyma karikára vágva

1 kk. köménymag

400 g zsenge parajlevél

só, őrölt feketebors

 

 

 

Az öntethez:

 

 

5 ek. extra szűz olívaolaj

1 ek. mustár

2 ek. vörösborecet

1 gerezd fokhagyma

1 citrom reszelt héja

 

 

 

1 db füstölt csülök

 

 

 

 

Előző este áztassuk be a megmosott lencsét, majd az áztatóvízben tegyük fel főni, a só, a babérlevél és a kakukkfű kíséretében. Kb fél óra alatt fő meg, vigyázzunk, hogy egészben maradjanak a lencseszemek.

Az öntethez keverjük össze az extra szűz olívaolajat a mustárral, a vörösborecettel, a fokhagymával és a citromhéjjal, majd öntsük a leszűrt, lecsöpögtetett lencsére.

Az olajat tegyük egy serpenyőbe, és pároljuk meg benne az enyhén megsózott hagymát és köménymagot. Adjuk hozzá a parajleveleket és enyhén fonnyasszuk meg őket, majd keverjük az öntettel együtt a lencséhez.

A csülköt közben egy tűzálló tálban tegyük a sütőbe 250 fokra, és kb. 35 percig sütjük. Az enyém megsült, mire elkészült a saláta.

 

 

 

 csülök2.jpg

 

 

 

 

 

Főtt csülökkel:

 

 

 

Annak, aki hagyományos módon, főzve szeretné elkészíteni a csülköt, nem sokkal több tennivalója akad:

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

3 liter víz

2 körömnyi egész fahéj

2-3 szem szegfűszeg

2-3 szem fekete bors

2-3 szem szegfűbors

1-2 szem borókabogyó

 

 

A főzésnek legalább a felhasználást megelőző este lássunk neki: a csülköt tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, szórjuk mell a fűszereket, és teljes lángon kezdjük el főzni. Forrás után vegyük takarékra a lángot, és főzzük a húst teljesen puhára (ez 2-3 óra is lehet,a csülök méretétől függően). Hústűvel ellenőrizhetjük időnként az állagát. Én (mivel a főzőlét később felhasználom) ugyanúgy le szoktam szedni a habját forrás után, mint mikor húslevest készítek. Miután elkészült, levesszük a tűzről, és a főzővízben hagyjuk lassan kihűlni – ezért kell időben elkezdeni, mert ez a folyamat egy éjszakát igénybe szokott venni. Így nem szárad ki a hús, hanem puha és szaftos lesz. Én a főtt csülköt is be szoktam tenni tálalás előtt a sütőbe, és egy kicsit grillezem, hogy szép pirosas legyen a bőre, és így a zsír egy része is kisül alóla.

 

A főzővizet ülepítem, majd egy kis lyukú szűrőn, merőkanállal szedve átszűröm – semmiképp sem öntve, mert felkeveredik az alja, és zavaros lesz. Egy részét általában húsvét után felhasználom – a maradék sonka, csülök megy a bablevesbe, a többit pedig 1 literes adagokban lefagyasztom, és levesekhez, főzelékekhez használom el.

 

 

 

 Jókai_bableves6.jpg

 

 JÓKAI BABLEVES RECEPT ITT

 

 

 

 600x500px.jpg

 

 

 

Éljen a disznóhús!

Csülök: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=Csulok

Oldalas - http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=oldalas

Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj

www.voroshus.hu

https://www.facebook.com/amcvoroshus

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr606025403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása