Régóta forgattam a fejemben, hogy a lemon curd (citromkrém) analógiája mentén készítek más gyümölcsökből is tortakrémet, de ez idáig nem jutottam el a megvalósításig. Azonban a költözés után előkerült pár dolog a mélyhűtőből – például a karácsonykor eltett fűszeres áfonyvér maradéka, amit az „ikeás húsgombócokhoz” készítettem az ajándékba kapott amerikai tőzegáfonyából. Mivel épp tortasütéshez készülődtem, pont kapóra jött: most a krém receptjét olvashatjátok. Mielőtt nekiálltam, azért megkérdeztem Google barátnőmet, ismer-e hasonlót, aki több lehetőséget is megmutatott: én a Larderlove.com oldalon olvasottakat tekintettem irányadónak.
Hozzávalók:
300 g amerikai tőzegáfonya
3 dl almacider
5 evőkanál méz
½ kávéskanál csilis-narancsos tengeri só (Fleur de sal d'Es Trenc)
1 bio narancs héja és leve
3 cm friss gyömbér
10 szem frissen őrölt bors (Thiercelin)
1 frissen őrölt szerecsendió virág (Thiercelin)
Lassú tűzön, időnként átkeverve puhára főzzük az áfonyát, majd a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit, érdemes egy nappal előbb elkészíteni.
A krémhez:
4 felvert tojás
125g sótlan kókuszzsír (vagy vaj)
Mindenekelőtt forraljunk fel egy ujjnyi vizet egy lábosban, hogy aztán takaréklángon, a vizet lassan bugyogtatva készíthessük el a krémet.
Tegyünk egy keverőtálat a lábosra, és öntsük bele a pürésített, langyosra hűtött tőzegáfonyát. Adjuk hozzá a kókuszzsírt, és keverjük, míg a kókuszzsír feloldódik. Ekkor hozzáadjuk a négy felvert tojást, és lassan, fáradhatatlanul keverjük tovább, lehetőleg egy irányban, míg sűrű, krém állagú keveréket kapunk. A folyamatosságra azért fektessünk hangsúlyt, mert a tojás fehérje könnyen összetúrósodik, ami sem nem szép, sem nem finom, és egyáltalán nem illik egy süteménybe – pedig ez a krém tölteléknek készült…
Ha elkészült, kiforrázott üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük (maximum egy hétig áll el).
Az eredeti Cranberry Curd recept: Larderlove.com
További tőzegáfonyás receptek és szépészeti tanácsok:https://www.facebook.