A balzsamecetes sült cékla parázson fóliába csomagolva, de tepsiben is elkészíthető.
Nem vagyok a gyorsan összekevert saláták híve - ha ehhez a megoldáshoz folyamodom, tuti, hogy előző éjjel háromféle öntetet gyártottam hozzá. Sokkal jobban szeretem a pikáns sült zöldségeket, és első számú kedvencem ez a balzsamecetes sült cékla, amit marhahúsokhoz szoktam elővezetni. Ha van bébi cékla, érdemes a krumplihoz hasonlóan adagonként fóliába csomagolva a parázsban megsütni. A kifejlett zöldségek rostjai keményebbek,tapasztalataim szerint nem sülnek át rendesen ezzel a módszerrel. Ezeket érdemes tepsiben elkészíteni. Kevés időráfordítás, garantált siker!
Balzsamecetes sült cékla
Előkészítés: 15 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
(gluténmentes, tojásmentes, tejmentes)
Hozzávalók:
700 g cékla, lehetőleg kisméretű
10 gerezd megtört fokhagyma
1 marék apróra vágott friss majoranna
só és frissen őrölt fekete bors
10 evőkanál balzsamecet
6 evőkanál olívaolaj
- A céklákat megmossuk, felkarikázzuk, és egy hőálló tálba rendezzük.
- Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fokhagymát és a majorannát.
- Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, majd lefedjük a tálat.
- 200 fokos sütőben, 30 perc alatt puhára pároljuk. Frissen, a grillezett hús mellé tálaljuk.
A fenti recept megtalálható a tavaly decemberben megjelent szakácskönyvemben, ami egy komplett "háztartáskönyv" is egyben, több, mint 200 recepttel, köztük grillezési és befőzési tudnivalókkal. Például az ehhez a céklához készített marhahús pácreceptjével is :-).
Illusztráció: Macska, grillezés közben (láb alatt) - Gina cica