„ - Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet?
- Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.” (Hassan)
A filmben szerelő fiatal színész, Manish Dayal (Hassan) természetesen nem szerzett a forgatás végére mesterszakács fokozatot, a készítők a az 1895-ben alapított, nagy hírű szakácsiskola, a Le Cordon Bleu tradicionális francia receptjeit használták. De a Boeuf Bourguignon-ban, a Julia Child által világhírűvé tett marharaguban valódi "indiai csavar" van: Floyd Cardoz, indiai származású amerikai séf receptje alapján készült.
Íme, egy kis emlékeztető a Julie&Julia című filmből (biztos sokan ismerik és szeretik): a Boeuf Bourguignon Julia Child receptje nyomán:
Hozzávalók 6–8 személyre:
1,5 kg kicsontozott, lehártyázott marhaoldalas (zsír nélkül, kb. 4 cm-es kockákra vágva)
6 evőkanál olaj, 4 evőkanál vaj
só és bors
150 g liszt
15 dkg füstölt szalonna (felkockázva)
5 szem szegfűszeg, cérnával összekötve
3 babérlevél
20 db hámozott gyöngyhagyma
20 db zsenge sárgarépa tisztítva, 2,5 cm-es darabokra vágva
20 db zsenge fehérrépa tisztítva, 2,5 cm-es darabokra vágva
30 dkg rókagomba (megmosva és félbevágva)
2 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
1 fej fokhagyma (meghámozva és felaprítva)
1 ½ evőkanál friss, reszelt gyömbér
1 evőkanál frissen őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt mustármag
4 evőkanál paradicsompüré
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
½ evőkanál közepesen csípős őrölt piros paprika
4 ág friss kakukkfű
1 üveg (750 ml) burgundi vörösbor
7-8 dl marhahúsalaplé
2 evőkanál barna cukor
A díszítéshez:
¼ - ¼ bögre aprított petrezselyem és turbolya
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
2. A marhát sózzuk, borsozzuk, majd liszttel megszórjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 30 percig. A maradék lisztet félretesszük.
3. Közepes hőfokon mély fazékban világosbarnára pirítjuk az olajon a bacont. Kiszedjük egy tálba.
4. A fazékban megpirítjuk a marhát, míg szép világos színe lesz. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!
5. Kiszedjük a húst, és beletesszük a gyöngyhagymát. 2-3 percig pirítjuk. Kivesszük, félrerakjuk.
6. Ugyanezt megismételjük a répával és a fehérrépával.
7. Ezután egy percig pirítjuk a gombát, majd kiszedjük és félretesszük.
8. A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, majd beletesszük a szegfűszeget, a babért, és 1 percig pirítjuk. Jöhet a vöröshagyma, a fokhagyma és a gyömbér. 4-5 perc alatt üvegesre pároljuk.
9. Ezután az őrölt római köménnyel további 2 percig főzzük, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, a paradicsompürét, és újabb 2 percig pároljuk.
10. Beleöntjük a bort, majd ha már forr, hozzáadjuk az alaplevet, és azzal is újra felforraljuk.
11. Ekkor visszatesszük a fazékba a bacont és a marhát. Miután felforrt, takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, majdízlés szerint ízesítjük.
12. A fazekat a sütőbe tesszük, és kb. 2 és fél órát sütjük.
13. Hozzáadjuk a répát és a gyöngyhagymát, és további 30 percre még visszatesszük.
14. Ha letelt az idő, beletesszük a cukrot, kivesszük a szegfűszeget és a babérlevelet. Hozzátesszük a gombát, újra megsózzuk.
A ragu akkor ideálisan, ha közepesen sűrű.
Másnap még finomabb,és kissé besűrűsödik. Tálaláskor a petrezselyemmel és turbolyával díszítjük.
JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!
A "nyár filmje" tiszteletére az előttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is, és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier előtti vetítésére.
FB játék itt.