A Két Cica Konyhája

Boeuf Bourguignon a la Hassan

Boeuf Bourguignon a la Hassan

THFJ_B-CALVO_0113-RP_1.jpg

 

 

„ - Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet?

- Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.”  (Hassan)

 

 

 

A filmben szerelő fiatal színész, Manish Dayal (Hassan) természetesen nem szerzett a forgatás végére mesterszakács fokozatot, a készítők a az 1895-ben alapított, nagy hírű szakácsiskola, a Le Cordon Bleu tradicionális francia receptjeit használták. De a Boeuf Bourguignon-ban, a Julia Child által világhírűvé tett marharaguban valódi "indiai csavar" van: Floyd Cardoz, indiai származású amerikai séf receptje alapján készült.

 

 

Íme, egy kis emlékeztető a Julie&Julia című filmből (biztos sokan ismerik és szeretik): a Boeuf Bourguignon Julia Child receptje nyomán:

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 6–8 személyre:

 

 

1,5 kg kicsontozott, lehártyázott marhaoldalas (zsír nélkül, kb. 4 cm-es kockákra vágva)

6 evőkanál olaj, 4 evőkanál vaj

só és bors

150 g liszt

15 dkg füstölt szalonna (felkockázva)

5 szem szegfűszeg, cérnával összekötve

3 babérlevél

20 db hámozott gyöngyhagyma

20 db zsenge sárgarépa tisztítva, 2,5 cm-es darabokra vágva

20 db zsenge fehérrépa tisztítva, 2,5 cm-es darabokra vágva

30 dkg rókagomba (megmosva és félbevágva)

2 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)

1 fej fokhagyma (meghámozva és felaprítva)

1 ½ evőkanál friss, reszelt gyömbér

1 evőkanál frissen őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt mustármag

4 evőkanál paradicsompüré

½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

½ evőkanál közepesen csípős őrölt piros paprika

4 ág friss kakukkfű

1 üveg (750 ml) burgundi vörösbor

7-8 dl marhahúsalaplé

 

2 evőkanál barna cukor

 

 

A díszítéshez:

 

¼ - ¼ bögre aprított petrezselyem és turbolya

 

 

Elkészítés:

 

 

       1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

       2. A marhát sózzuk, borsozzuk, majd liszttel megszórjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 30 percig. A maradék lisztet félretesszük.

       3. Közepes hőfokon mély fazékban világosbarnára pirítjuk az olajon a bacont. Kiszedjük egy tálba.

       4. A fazékban megpirítjuk a marhát, míg szép világos színe lesz. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!

       5. Kiszedjük a húst, és beletesszük a gyöngyhagymát. 2-3 percig pirítjuk. Kivesszük, félrerakjuk.

       6. Ugyanezt megismételjük a répával és a fehérrépával.

       7. Ezután egy percig pirítjuk a gombát, majd kiszedjük és félretesszük.

       8. A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, majd beletesszük a szegfűszeget, a babért, és 1 percig pirítjuk. Jöhet a vöröshagyma, a fokhagyma és a gyömbér. 4-5 perc alatt üvegesre pároljuk.

       9. Ezután az őrölt római köménnyel további 2 percig főzzük, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, a paradicsompürét, és újabb 2 percig pároljuk.

   10. Beleöntjük a bort, majd ha már forr, hozzáadjuk az alaplevet, és azzal is újra felforraljuk.

   11. Ekkor visszatesszük a fazékba a bacont és a marhát. Miután felforrt, takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, majdízlés szerint ízesítjük.

   12. A fazekat a sütőbe tesszük, és kb. 2 és fél órát sütjük.

   13. Hozzáadjuk a répát és a gyöngyhagymát, és további 30 percre még visszatesszük.

   14. Ha letelt az idő, beletesszük a cukrot, kivesszük a szegfűszeget és a babérlevelet. Hozzátesszük a gombát, újra megsózzuk.

A ragu akkor ideálisan, ha közepesen sűrű.

Másnap még finomabb,és kissé besűrűsödik. Tálaláskor a petrezselyemmel és turbolyával díszítjük.

 

 

 

JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!

 A "nyár filmje" tiszteletére az előttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd  a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is,  és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier előtti vetítésére.

FB játék itt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr996578495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása