Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán
Vissza a hétköznapokba - csak kicsit másképpen. Elkezdtem kísérletezni ezekkel a számomra pillanatnyilag alternatívnak számító alapanyagokkal, különösen, ami a gabonaféléket illeti. A hajdinával már jó barátságban vagyunk, és elkezdtem fűszereket, jól társítható zöldségeket keresni hozzá. Az első számottevő kísérlet, ez az uzsonna torta teljes sikert aratott: legközelebb muffin formában fogom megsütni, hogy magammal tudjam vinni nap közben, szendvics helyett. Hús mellé is jó szívvel ajánlom, egy jó kis grillezésnél például remek köret válhat belőle!
Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán
Hozzávalók:
2 dl forró víz
1 csipet só
1 nagy (vagy két kisebb) sárgarépa
4 tojás, lazán felverve
1 teáskanál sárga curry fűszerkeverék
1/2 kávéskanál chili por
1/2 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
1 kávéskanál reszelt zöldcitrom héj
3 evőkanál zöldcitrom lé
1 kávéskanál só
1 kávéskanál friss, reszelt gyömbér
100 g sűrített kókusztej krém / tejszín
1 púpozott evőkanál hajdina liszt
6-8 darab koktélparadicsom a díszítéshez
Saláta a tálaláshoz (a képeken madársaláta látható)
Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán
1. A vizet a sóval forraljuk fel, majd öntsük a megmosott, leöblített hajdinára. Légmentesen zárható edényben, konyharuhába bugyolálva hagyjuk állni néhány órát (vagy akár egy éjszakán át). Ha elkészül, locsoljuk meg a zöldcitrom levével, szórjuk meg a héjával, és jól forgassuk át benne a szemeket.
2. A sárgarépát karikára vágva félig pároljuk meg, majd vágjuk apró kockákra, és keverjük össze a hajdinával.
3. A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, majd a liszttel és a kókuszkrémmel együtt keverjük simára, és öntsük a répás-hajdinás keverékhez.
4. Kiolajozott, 23 cm átmérőjű sütőformába öntve és díszítsük a megmosott, lecsöpögtetett koktél paradicsomokkal. Tegyük a 170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig - 20 perc után tűvel ellenőrizzük, átsült-e a tészta.
5. Salátával, frissen fogyasszuk.
Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán