A Két Cica Konyhája

Ázsiai zöldségleves hajdinával

2014.9.20. 07:00
Ázsiai zöldségleves hajdinával

 YI5M2503.jpg

 Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán

 

Eljött a sűrű, gabonával dúsított levesek ideje. Ilyenkor már nem zsengék a zöldségek, az ízük elmélyül, tápanyagtartalmuk telítődik. Ezeket már nem lehet alig megfőtt, „hersenő” állapotban fogyasztani: türelmesen, lassan meg kell főzni őket, és körültekintően fűszerezni. Én szeretem a gabonafélékkel (kölessel, gerslivel, hajdinával, stb.) készült megoldásokat, mert ezek a szénhidrát utáni vágyat is csillapítják, a kenyérféléknél egészségesebb formában. Ez egy enyhén csípős, változatos ízvilágú leves tökéletes vacsora egy szürke nap után...

 

 

 YI5M2508.jpg

Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán

Hozzávalók:

 

1 póréhagyma

3 közepes sárgarépa

5 közepes krumpli

1 kis fej karfiol

1 karalábé

só, őrölt fehér bors

1 teáskanál kurkuma

kevés sáfrány

őrölt csili és koriander

1 citrom (kevés héja és a leve)

3 liter zöldség alaplé

3,5 deci kókusztej krém

200 g hajdina

5 evőkanál olaj

 

 

A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Először a póréhagymát dinszteljük meg az olajon, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a krumplit, a karfiolt és a karalábét, megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a sáfrányt, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük. Mikor a zöldségek félig megpuhultak, beleöntjük a hajdinát, és még kb. 15 percig főzzük – a hajdina viszonylag gyorsan megpuhul. Akkor belekeverjük a kókusztej krémet, a csilit, a kurkumát és a koriandert, kevés reszelt citromhéjat és a citrom levét, és a tűzről levéve, lefedve állni hagyjuk 10 percig. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel is.

 

 

 YI5M2501.jpg

Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr616686087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása