A Két Cica Konyhája

A jövő héten újra a kortárs művészet lakja be a Millenárist

A jövő héten újra a kortárs művészet lakja be a Millenárist

ArtMarket.jpg

 

 

 

Negyedik alkalommal jelentkezik 2014-ben az Art Market Budapest, amely ma már a kelet-európai régió vezető művészeti vásáraként várja kiállítóit, látogatóit, és vonzza Budapestre a művészetbarátok figyelmét. Az októberben nyíló seregszemle 2014-ben is új elemekkel bővül: az ART PHOTO BUDAPEST elnevezésű kiállítási szekció, mint Kelet- és Közép-Európa egyetlen nemzetközi fotóvására, a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekszik pozícionálni Budapestet; kiemelt programja keretében pedig az Art Market Budapest 2014-ben VENDÉGVÁROSKÉNT BERLINt látja vendégül. Az eddigi sikerek, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés alapján a szervezők akár a 25 ezret is meghaladó látogatottságra, mintegy 20 ország közel 100 kiállítójára számítanak az esemény négy napja alatt: a vásár idejére Budapest ismét Közép- és Kelet-Európa művészeti központjává, Európa egyik legvonzóbb kulturális turisztikai célpontjává válik majd.Az Art Market Budapest idén első alkalommal az új arculattal és koncepcióval jelentkező CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt partnere.

 

 

ArtMarket_logo.jpg

 

 

Art Market Budapest 2014

NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI VÁSÁR

2014. október 9-12.; Budapest, Millenáris

 

 

 

TERVEK - SZÁMOKBAN

 

Az Art Market Budapest célja, hogy széles közönség számára biztosítson magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt, egyúttal pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa a nemzetközi figyelmet. A mintegy 6.000 négyzetméteren felépülő kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás több mint 500 művész számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. A jelentkezési időszak ugyan még nem zárult le, de már most látható, hogy az eddig is több mint 20 kiállító nemzet az idei évben továbbiakkal bővül, a vásáron közel 100 kiállító részvételére, és az eddigi rekordot is meghaladó, 25 ezer fő feletti látogatottságra számítanak a szervezők.

 

 

ART PHOTO BUDAPEST és BERLIN VENDÉGVÁROS

 

Az elmúlt évek sikeres gyakorlatát követve az Art Market Budapest 2014-ben is új elemeket épít be a vásár kiállítási anyagába, ezzel is bővítve és megújítva a művészeti választékot.

 

A világ fotóművészetét jelentősen befolyásoló huszadik századi mesterek, Brassai, André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László és mások nyomdokain, a regionális összehasonlításban jelentősnek tekinthető múzeumi intézményrendszer által biztosított háttérrel, a vezető hazai galériák szinte mindegyikének portfoliójában megtalálható fotóművészek szakmai bázisán Magyarország számára kitörési lehetőséget jelenthet a kortárs fotóművészet nemzetközi kontextusba illesztése, és a máshol nem látható nemzetközi fotóművészeti választék Budapestre koncentrálása. A vásár keretében 2014-ben útjára induló ART PHOTO BUDAPEST szekció, egyben Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására létrehozásával Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeznek bemutatni és népszerűsíteni a szervezők.

 

Az Art Market Budapest minden évben kiemelt témát választ, amelyet a vásár keretein belül, valamint külső eseményeken mutat be a közönségnek. 2014-ben Berlin, a kulturálisan ma talán legizgalmasabb európai főváros „vendégszereplése” jelent majd különleges csemegét. Az Art Market Budapest 2014 keretében jelentős arányban képviseltetik magukat majd berlini kiállítók, ezen belül a vásár legnagyobb kiállítási standján Berlin egyik vezető kortárs galériájának választéka mutatkozik be; a vásár idejére tervezett Berlin Nap szakmai beszélgetéseken keresztül mutatja be, minek köszönhető Berlin meghatározó kulturális szerepe. Külső helyszíneken egyebek mellett az ismert berlini gyűjtő, Stefan Haupt kollekciója mutatkozik be, továbbá társművészeti produkciók, performanszok (köztük a Berlini Fal „újrafestése”) és Berlin-Budapest Disco néven szórakoztató programok színesítik majd a választékot.

 

 

NÉHÁNY TOVÁBBI RÉSZLET

 

-       NYITVA TARTÁSI IDŐ. Az elmúlt évek tapasztalatai, a visszajelzések és észrevételek figyelembe vételével az Art Market Budapest mindennap 11.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva, illetve a pénteki napon (22 óráig) meghosszabbított nyitva tartással várja a vásár a látogatókat.

-       VÉDNÖKÖK: Az Art Market Budapest társvédnöke, Nancy G. Brinker, műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, a Susan G. Komen alapítvány vezetője kíséretével együtt a vásáron személyesen is részt vesz és előadást tart, illetve kiterjedt személyes kapcsolatai bevonásával intenzív szerepet vállal a külföldi, elsősorban a tengerentúli gyűjtők megszólításában. A magyar diplomácia, azaz a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője, Navracsics Tibor Miniszter Úr hazai társvédnöki szerepvállalása arra tett utalás, hogy Magyarország jó házigazdája kíván lenni a régió egyik vezető kulturális eseményének.

-       SZAKMAI TESTÜLET: A vásár Szakmai Testületének tagja Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének képviselője, Einspach Gábor, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója, Gulyás Gábor nemzeti biztos, Nicole F. Loeser berlini galériatulajdonos és kurátor (Whiteconcepts Galéria), a ljubljanai és bécsi kiállítóhellyel is rendelkező Photon Galéria tulajdonosa, Dejan Sluga és a bukaresti Adina Zorzini, a Zorzini Galéria tulajdonosa.

-       TOVÁBBRA SINCS KORHATÁR. A fiatal generáció művészetre nevelése az Art Market Budapest kiemelt törekvése, a díjmentes múzeumpedagógiai foglalkozások az eddigi években ezres nagyságrendben vonzottak iskolásokat a vásárra. A program 2014-ben is folytatódik.

-       sCULTURE. A 2013-ban elindított szobrászati program az idei évben is a vásár egyik leglátványosabb eleme lesz. A tervek szerint 2014 őszén a Millenáris parkjában rendezett szabadtéri kiállítás mellett a program Budapest más közterületeire is kiterjedhet.

-       INSIDE ART. A vásár szakmai kiegészítő eleme, a kerekasztal-beszélgetésekből, film- és könyvbemutatókból álló program a művészeti világ jelentős szakmai személyiségeinek bevonásával 2014-ben is segít az érdeklődőknek „még többet” megtudni a kortárs képzőművészetről. A nemzetközileg is számottevő szakmai előadássorozat résztvevői között olyan szakemberek szerepelnek, mint Nancy Brinker műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, Sergey Skaterschikov, az ismert műtárgypiaci befektető, többek között az ArtNews tulajdonosa, Werner Tammen, a Berlini Galériák Szövetségének elnöke, Sarah Wilson, a londoni Courtauld Institute of Art professzora, Razvan Ion, a Bukaresti Biennále igazgatója mellett magyar részről például Somlai-Fischer Ádám, a Prezi alapítója.

-       CAFe BUDAPEST FESZTIVÁL. 2014-től az Art Market Budapest az újjászerveződő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik kiemelt partnere és programeleme, a most kezdődő stratégiai összefogásnak köszönhetően a vásár ideje alatt Budapest kiemelkedő nemzetközi színvonalú társművészeti eseményekkel várja a kortárs kultúra iránt érdeklődő nemzetközi és hazai közönséget.

 

„Egy nemzetközi művészeti vásár népszerűsége és a vásárnak otthont adó város művészeti központként való bemutatkozásának sikere valamennyi művészeti tényező, a galériák és gyűjtők, a múzeumok és más művészeti - köztük oktatási – intézmények teljesítményén és színvonalán is múlik. Budapest ebből a szempontból évről-évre jobban teljesít, és megérett arra, hogy az Art Market Budapest idején 2014 októberében újra jelentős kulturális fővárosként szerezzen örömet az itt élőknek és idelátogatóknak.” – emelte ki Ledényi Attila, a vásár igazgatója.

 

Az Art Market valóban nemzetközi színvonalú esemény: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly az éppen Budapesten forgató Jeremy Irons is beugrott körülnézni:

 

 

JeremyIrons.jpg

 

 

További információk:

www.artmarketbudapest.hu;

www.facebook.com/ArtMarketBudapest

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr256722799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.