A Két Cica Konyhája

Kampánypite Obamának

Kampánypite Obamának

Tesco_sütőtök_csicseri 002.JPG

Salinger barátnőjével közösen sütöttük meg az almáspitét, amivel a választási kampányra is gyűjtött.

 

 

Joyce Maynard Nyárutó című könyve megjelenése kapcsán járt Budapesten. Megismerkedett a várossal (az Egy nap a városban blog szerzői mutatták meg neki), almát vett a Nagyvásárcsarnokban, és pitesütőkurzust tartott néhány szerencsésnek, köztük nekem is. Az írónő öt gyerekes családanya, és - bár szívesen emlegetik Salingerrel való fiatalkori viszonya kapcsán - az egyik legnevesebb kortárs női író az Egyesült Államokban.

 

A magyar almáról nagyon elismerően nyilatkozott - mert jó alma nélkül nincs jó pite, ezt mi is tudjuk. Sütés közben (mely az óbudai Chefparade konyhájában zajlott) igazi női "kaláka" hangulat alakult ki, iszogatással, beszélgetéssel. Itt hangzott el a könyvben, és a belőle készült filmben rituális szerepet játszó pite hiteles története is. 

 

 

 

 

Ez Maynard édesanyjának eredeti receptje volt, akit 1989-ben veszített el. Azon a nyáron, a búcsú hónapjaiban visszaköltözött hozzá, egy másik államba, hogy mellette lehessen - férje nem tudott vele tartani. Minden este vacsorát adtak, és meghívták azokat, akiktől a haldokló búcsút szeretett volna venni. Mindig más volt a menü, de a desszertként estéről estére ez a pite került az asztalra. Mikor szeptemberben bekövetkezett az elkerülhetetlen, Joyce azon kapta magát, hogy sem édesanyja, sem férje nincs - ő idő közben odébb állt. Ezt még követte néhány nehéz év, mire jelenlegi férjével találkozott, és írói munkássága is pozitív fordulatot vett.

 

 

 

 

 

A pite természetesen tovább kísérte az életét: Amerikában elterjedt szokás, hogy civilek is támogatják az általuk preferált jelölt választási kampányát, bármilyen kis összeggel is. Maynard is mindent megtett Barack Obama megválasztásáért: például pitesütő tanfolyamokat tartott - és mint tudjuk, sikerrel járt.

 

Érdekes folyamat, mikor a történetek összekapcsolódnak: aznap úgy érkeztem a Chefparade-ba, hogy a kurzus végére a kávézóban megbeszéltem egy találkozót az Élelmiszerbank Egyesület képviselőivel. Októberben zajlott az Együnk Egymásért kampány (erről írtam is), amiben szerettem volna segíteni nekik, de már akkor tudható volt, hogy a hónap folyamán nem lesz rá időm.

 

Miközben sütöttük a pitét, ki is találtam, hogy valósítsuk meg a programot: én tartok egy pitesütő kurzust, aminek a bevételét nekik ajánlom fel, és (ha már lúd, legyen kövér) az elkészült sütiket a tanfolyam végén a főzőiskola halljában feltálaljuk, és eladjuk - mikor máskor, mint a legközelebbi Restaurant Day alkalmából, november 15-én. Így kész koncepcióval érkeztem a megbeszélésre - már "csak" a Chefparade-ot kellett rávenni, hogy szálljanak be a jótékonysági akcióba, és a Restaurant Day szervezőit, hogy vegyék fel ezt a rendhagyó programot is a térképre.

 

IDŐ KÖZBEN A RESTAURANT DAY SZERVEZŐI KERESZTÜLHÚZTÁK A KONCEPCIÓMAT - ÍGY VISZONT BIZTOS, HOGY SOHA NEM FOGOK RÉSZT VENNI A RENDEZVÉNYEN: 

 

" sajnos nem megengedheto, h a Chefparade-ban legyen ez az esemeny, ha a RD-en szeretnetek resztvenni. maganszemelyek, maganlakasban, kertben, parkban csinalhatjak batran, denem szeretnenk, ha mas, kereskedelmi vallalkozasok promociora hasznalnak ezt az esemenysorozatot. koszonjuk a megertest es varjuk a valtoztatast."

 

Tegnap a fenti levélben szólítottak fel, hogy töröljem őket a kommunikációból, és magamat a RD programjából. Mindenki döntse el maga, ez a kezdeményezés mennyire minősül "kereskedelmi vállalkozások promóciójának"...

 

Így stílusosan adhatom át a receptet, amely soha, sehol nem lett leírva. Joyce Maynard mamája mindig azt mondta: gyere, és nézd, hogy csinálom, úgy lehet a legjobban megtanulni!

 

 

ESEMÉNY A FACEBOOKON ITT TALÁLHATÓ:

 

 

 

vargabéles1_kicsi.jpg

Az Élelmiszerbank Egyesület "Együnk egymásért" programja javára szervezett jótékonysági akció két részből áll:Délelőtt 10 órától 13 óráig egy tanfolyam keretében a résztvevőkkel közösen elkészítjük a süteményeket, melyeket 13 órától a Chefparade halljában eladásra kínálunk.A kurzus során a következő desszertek készítését fogjuk megtanulni:


Vargabéles
Almáspite
Pottyantott palacsinta gyümölcsöntettel


A tanfolyam ára: 5000 Ft / főJelentkezés: makray.judit@elelmiszerbank.hu


A 13 órakor kezdődő sütivásáron ezeket lehet elfogyasztani. A süteményeknek szabott ára nincs, az adományokat becsületkasszába gyűjtjük, és a kurzus díjával együtt az Élelmiszerbankot támogatjuk vele.Ezúton is köszönjük a Chefparade támogatását!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr66738845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.