Svéd karácsonyi fogás az amerikai, hálaadásnapi menüben: leírva vicces, megenni szuper!
Általánosságban nem vagyok nagy követője az amerikai ünnepeknek: megelégszem a sajátjainkkal, de ezeket szeretem méltóképpen megülni. A Hálaadással az elmúlt években kivételt teszek: végül is annyi minden van, amiért hálát adhat az ember, érdemes egy önálló ceremóniát szentelni neki - nem feltétlenül szükséges megemlékezni amerikai eredetéről, mint ahogy a menü is szabadon választható. Az a lényeg, hogy együtt legyünk, és örüljünk annak, ami van - ha másnak nem, a jól sikerült vacsorának...
Én a kukoricaleveshez tartottam magam és a batátakrémhez, de pulyka helyett libamellet sütöttem, a desszert pedig az a tejberizs volt, amit az IKEA karácsonyi partiján ismertem meg - mondjuk az áfonya amerikai volt benne :-).
Ris a la Malta (Svéd karácsonyi tejberizs) (5 főre)
Hozzávalók:
230 g kerekszemű rizs
240 ml víz
1 ek vaj
½ tk só
1 l tej
350 ml habtejszín
1 vaníliás cukor
100 g cukor
1 tk őtölt fahéj vagy kardamom vagy a kettő keveréke
100 g blansírozott mandula
30 g szeletelt mandula
80 g aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
A rizst egyszer mossuk át, majd vajon futtassuk meg egy nagyobb edényben. Öntsük rá a tej és a víz keverékét, majd a sót is keverjük hozzá és pároljuk puhára. Hűtsük ki langyosra. Verjük a tejszínt a cukorral és a fűszerekkel habbá és forgassuk a rizshez a mandulával és a vörösáfonyával együtt. Díszítsük szeletelt mandulával és aszalt áfonyával.