Imádom a spagettit - igazi jolly joker a konyhában. Télen - nyáron készülhet belőle gyors, finom és idényjellegű vacsora. Ez az aktuális kedvenc: igazi ízbomba. Csilis-narancsos-illatos, és még egy kis vörösbor is került a szószba. Kipróbáltam a tönkölylisztből készült tésztát: egy kicsit merevebb, mint a durumtészta, de jó ízű és egészséges. A maradék bor pedig nagyon jól jön ezeken a fagyos estéken.
Én szerencsére megúsztam az ónos esőt: itt a Börzsönyben egyelőre nincs jég és fagy - viszont annyi eső esett, hogy máris árad a patak. remélem, most nem önti el az utat, mint szeptemberben, mert a gumicsizma praktikus, de télen kicsit hideg viselet (arról nem szólok, hogy nem valami csinos...). Minden esetre feltöltöttem a tészta, paradicsomszósz és vörösborkészleteket arra az esetre, ha az időjárás remetelétbe kényszerít :-).
Hozzávalók (4 adag):
- 5 nagy kápia paprika
- 1 salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g sűrített paradicsomszósz
- 1 narancs héja és leve
- 1 deci vörösbor
- kevés olívaolaj
- só, bors, csilipor, fahéj
- 250 g spagetti tészta
- pecorino sajt a tálaláshoz
- friss, zöld koriander (opcionális)
- A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, majd a grillrácsra téve, 160 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
- A sütőből kivéve egy tálba rakjuk és néhány percre légmentesen lezárjuk – így távolíthatjuk el a legkönnyebben a héját.
- Miután a héjat lehúztuk, kimagozzuk őket és csíkokra vágjuk.
- A hagymát vékony karikákra vágjuk, és megsózva megpároljuk az olajon (azért sózzuk meg, mert nem pirítani akarjuk, hanem finom üvegesre párolni – így kiadja a nedvességét).
- Beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a paprikaszeleteket.
- Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a csilit és rövid ideig lefedve pároljuk.
- Akkor hozzákeverjük a paradicsompürét, egy csipet fahéjat adunk hozzá, ráöntjük a bort és sűrű mártást főzünk belőle.
- A főzés végén hozzáöntjük egy érett narancs kifacsart levét és a reszelt héját, majd lefedve állni hagyjuk, míg megfőzzük a tésztát.
- Reszelt pecorino sajttal, esetleg friss korianderrel, és a maradék vörösborral tálaljuk.
Az elkészítés menete videoval illusztrálva:
Hozzávalók / TESCO
Helyszín / MIELE Főzőiskola