A Két Cica Konyhája

Gasztroajándékok Zebegény szívéből

Gasztroajándékok Zebegény szívéből

ceklakompot.jpg

 

 

Szeretnél csillagánizsos céklakompótot főzni a Dunakanyar tetején?

 

 

Vagy sütőtöklekvárt? Esetleg magad gyűjtötte csipkebogyóból valami finomságot? Zebegény eddig "elaludt" a téli hónapokra, de egy újonnan nyílt pihenőhely révén, ami érdekes gasztronómiai célpont is egyben, vége a téli feledésbe merülésnek.

 

Nem titok, mennyire imádom a Dunakanyart - nem véletlenül költöztem ide. De arról még nem esett szó, hogy az első számú, erős kapocs valójában Zebegény volt, és a Művésztelepen töltött felejthetetlen nyarak. Néha magam is megfeledkezem róla, de annak idején a pályaválasztás két pillér között volt kifeszítve: író legyek, vagy festő? Esetleg valamelyik alkalmazott képzőművészeti ágon induljak el, megélhetési okokból? Egy rövid kitérő után az egészségügyben valójában ez utóbbi mellett döntöttem: ruhatervezőként kerültem a Magyar Televízióba, ahol végül más fordulatot vett a pályám - míg végül visszatértem ide, és néhány kilométerrel odébb ugyan, de újra elkezdtem festeni, és végre az írás is jól megy.

 

Visszatérve a témához: Zebegényben sok látnivaló van, a hely atmoszférája visszaadhatatlan, de soha nem volt itt egy jó étterem, vagy igazán színvonalas szálláshely. A Szarvas utat tavaly, ingatlan keresés közben magam is megismertem, jót nevettem, mikor kaptam egy meghívót: az általam kinézett háztól 30 méterre épült fel a Natura Hill Zebegény, szinte pillanatok alatt. A megálmodói egy fiatal, Budapestről kiköltözött házaspár, Hodik Tibor és Adrienn, akik egy pici gyerekkel maguk is kiköltöztek ide, a Dunakanyar tetejére, és elszánták magukat arra, hogy életet teremtenek a szeles hegytetőn.

 

A hely csodálatos: tényleg térképként belátható az egész Dunakanyar. Én a levendulaültetvény telepítésekor jártam ott, egy héttel a nyitás előtt. Fantasztikus pihenőhely lesz: nyugtató levendulaillat, külön szaunaház, egyedileg megalkotott, kényelmes szobák és végre valahára egy igazi, igényes ÉTTEREM!

 

 

 

Így néztek ki nyitás előtt egy héttel a belső terek:

 

 

 

 

 

 

 

És a külső:

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd egy hét múlva, a nyitást követően (ez azt hiszem, a "vannak még csodák" kategóriába tartozik):

 

 

 

 

 

 

 

A képeken is látható, hogy a hely páratlan, és szerintem az is, hogy a tulajdonosok elszántan és nagy lelkesedéssel dolgoznak álmuk megvalósításán.

 

 

Aki pihenőhelyet keres az ünnepekre, vagy kiruccanna a városból egy délutánra, annak csak ajánlani tudom: izgalmas programokkal készülnek az év végére.

 

 

A szobákból a Dunakanyarra, a szabadtéri, fűthető dézsából, valamint az ország legnagyobb természeti panorámájával rendelkező szaunájából pedig a Börzsönyre nyílik páratlan kilátás. Igazi öko szemlélet, a térség legnagyobb levendulaültetvénye, 8 különböző hangulatú vendégszoba és egy izgalmas gasztronómiai élményt nyújtó konyha. Ez csak néhány a sok csodából, mely azokra vár, akik pihenésük céljául a novemberben megnyitott vendégházat választják, mely gyöngyszemként bukkan fel Zebegény dombjai között. Egy fiatal közgazdász házaspár egyedülálló és megvalósult álma a Natura Hill Zebegény, ahol decemberben gasztroajándék készítő programokkal is készülnek. Mert nincs annál jobb, mint a Börzsönyben szedett csipkebogyóból készíteni a csipkebogyólevet.

 

 

PROGRAMOK

 

December 5. – sütőtöklekvár készítés

December 6. - céklakompót készítés csillagánizzsal

December 12. – csipkebogyó bólé készítése, előtte csipkebogyó gyűjtése az erdőben

(ilyen egy valóban 100 %-os gasztroajándék)

December 18. – habcsók készítés – saját készítésű, ehető díszek készítése a karácsonyfára

 

A programok délután 2 és 5 óra között kerülnek megrendezésre.

 

 

Ahogy a világ halad előre és múlnak az évek, a vendéglátás és a turizmus is hatalmas változásokon megy keresztül. Egyre több olyan hely születik, melyek kialakításakor a tulajdonosok nem csak saját és vendégeik igényeit szeretnék maximálisan kielégíteni, de a természet és a környezet felé is ugyanilyen gondossággal fordulnak. Így tesz a Natura Hill Vendégház is, melynek minden szegletét a fenntarthatóság figyelembevételével tervezték. A konyha azokból a friss alapanyagokból dolgozik, amelyeket a termelői piacon, vagy a szomszédos gazdáktól szereznek be, de ezek nagyobb része a tavasszal kialakításra kerülő konyhakertben is megterem majd. Alapanyagaik nagy része amellett, hogy helyben terem, biodinamikus termőhelyről származik. Amit nem tudnak helyben megvásárolni, ott is törekszenek a bio és fairtrade hozzávalók használatára.

Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság: házaik magas szinten szigeteltek; korszerű, de mégis természetes anyagokból épültek. A fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. Négy darab, több mint 100 m mélyre lefúrt talajszonda gondoskodik arról, hogy a mélyben uralkodó egyenletes hőmérséklet minimális energiabefektetéssel alakuljon át a szobákban a kívánt kellemes klímává. A mindig friss belső levegőről pedig hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia szellőztetéskor sem megy kárba.

Az apróbb részletekre is figyeltek. „Tisztítószereink könnyen lebomló természetes alapanyagokból készülnek. A beépített csaptelepek a lehető legkevesebb értékes ivóvizet használják, és a biológiai tisztításon átesett szennyvizet a későbbiekben mezőgazdasági célra újrahasznosítjuk. Az összes hulladékot szelektíven gyűjtjük, a növényi szerves anyagokat komposztálás után táptalajként juttatjuk vissza a természetbe.” – mondta Hodik Adrienn, a vendégház egyik tulajdonosa.

A Natura Hill Vendégházban minden a pihenni vágyók kényelmét szolgálja. 8 prémium lakószoba várja a vendégeket, ahol a cél a mai kor igényeinek megfelelő, modern, mégis időtálló enteriőr kialakítása volt, mely inspiráló, kreatív közegével újraértelmezi a falusi szálláshely fogalmát, ugyanakkor környezettudatossággal markánsan szövi azt át. A szobák mindegyike pont annyira más, hogy mindenki megtalálhassa köztük az ízlésének leginkább megfelelőt, de egyaránt visszaköszön bennük a birtok megnyugtató hangulata és erős kötődése a természethez. Egy azonban közös: a csodás dunai panoráma, melyet a hatalmas ablakokon keresztül naphosszat élvezhet az ember.Aki pedig egy kicsit aktívabb pihenésre vágyik, bőven élhet a térség adta lehetőségekkel. A környéken számtalan sportlehetőségből választhatnak a látogatók, a túrázástól a bringázáson keresztül a vízi sportokig. Lesznek a vendégházban gasztronómiai foglalkozások a séf, Gál Attila vezetésével, akinek nevéhez fűződik már egy a Michelin kalauz által is ajánlott étterem, így természetesen Natura Hillen sem adja alább. A látogatók részt vehetnek továbbá tematikus képzőművészeti, életmód, zenei és számtalan más hétvégi programon is.

Egy hosszú nap után pedig mi sem eshetne jobban, mint egy nagy szaunázás a vendégház mögött kialakított pihenőházban, melynek ablakai az érintetlen Börzsönyre néznek, ahol ha szerencsés időszak van, a látogatók vaddisznókon és őzeken is legeltethetik a szemüket relaxáció közben. A szauna mellett számos masszázsprogramból választhatnak majd a pihenni vágyók, illetve akinek kedve úgy tartja, az ország legjobb természeti panorámájú fűtött dézsájában gyönyörködhet a kilátásban és a hatalmas levendula ültetvényben, mely egyedülálló a térségben.

Natura Hill az ország egyik legszebb pontján található. A meredek, eldugott, kanyargós hegyi út végén várja vendégeit a varázslatos vendégház. Ideje tudatosan pihenni!

 

Részletek:

A gasztrokurzusokra jelentkezni az adrienn@naturahill.hu e-mail címen lehet.

A gasztrokurzusok ára: 3.000 Ft / alkalom

http://naturahill.hu/

https://www.facebook.com/naturahillzebegeny

 

 

De a konyhájukról is ejtenék még néhány szót: engem határozottan megleptek, sokkal háziasabb, egyszerűbb ételekre számítottam. A négyfogásos menü, amit kóstoltam, könnyű volt és kellemes - talán egy kicsit túl könnyűnek is tűnt, mivel nagyon megéheztem, mire bejártuk a házat és környezetét:

 

 

Előétel: kacsamáj, házi kalács, roquefortos-csilis körtesalsa:

 

 

 oktober_039.JPG

 

 

Körtés sütőtök krémleves sült bárányvesével:

 

 

oktober_042.JPG 

 

 

Teában pácolt kacsamell, karfiolkrém:

 

 

 

 

 

Édes, sült puliszka aszalt szilvával és kesudiós házi cukorral:

 

 

 

 oktober_048.JPG

 

 

És egy kis enteriőr részlet az akkor még félkész étteremből:

 

 

 

 

 

 

Remélem, sokan ellátogattok ide, tényleg szívből ajánlom - nem mindennapi élmény lesz!

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr366957525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.