Sokban különbözik a megszokottól: egyrészt vörösborból készül. Másrészt van benne egy adag szilva, sok ázsiai fűszerrel megbolondítva. Harmadrészt - itt jön a lényeg - a boron kívül tartalmaz egy emberes adag szilvapálinkát is, valójában egy nagyon ütős forraltbor levesnek álcázva, ami a fűszerektől és a szilva ízétől valóban ünnepi, és tagadhatatlanul jó hangulatot csinál. Mondjuk sokat nem szabad inni mellette...
Hozzávalók:
2 kg szilva, kimagozva, félbe vágva
100 g cukor, karamellizálva
3 cm gyömbér
3 csillagánizs
6 szegfűbors
1-1 kávéskanál őrölt kardamom, szegfűszeg, csili,
400 ml kókusztej
1/2 liter víz
1/2 liter vörösbor
1 deci szilvapálinka
mentalevelek a tálaláshoz
A karamellizált cukrot felengedjük a vízzel, majd mikor elkezdett oldódni, beletesszük a feldarabolt szilvát, és magas hőfokon felfőzzük. Mikor a szilva megpuhult, egy botmixerrel pürésítjük, beletesszük a gyömbért és a fűszereket, majd hozzáadjuk a vörösbort. Felmelegítés után beleöntjük a kókusztejet és a pálinkát. Friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók/ TESCO: