A Két Cica Konyhája

"Lage kage", a dán kávémázas, csokis diótorta

2015.1.29. 15:52
"Lage kage", a dán kávémázas, csokis diótorta

araz_017.JPG

 

 

 

Most, hogy az idei Bocuse d'Or-on az első 10 helyből hetet a skandinávok tudhatnak a magukénak, másképp gondolok vissza a néhány héttel ezelőtt elköltött skandináv brunchra is, melynek beszámolójából olyan sokan megkívántátok ezt a remek, könnyű tortát.

 

Az ebédet sajnos már nem tudjátok bepótolni - vasárnap február elseje lesz, és az ARAZ étterem új koncepcióval áll elő: ebben a hónapban toszkán ízutazást kínálnak - ami szintén elég hívogatóan hangzik.

 

A "lage kagénak" megpróbáltam utánanézni, és a neten is található néhány megoldás, ami a receptet illeti. A vicces név valójában réteges tortát jelent (lagen/réteg, kage/torta) - ami az angolból (layer cake) lehet ismerős kifejezés, én nem tudok róla, hogy a magyarban használatos lenne. Minden esetre klasszikus, piskótarétegek közé töltött, krémes tortát értenek alatta (de azért jól esik mondogatni, hogy "lagekage", olyan mint valami kopogtató...).

 

Mivel tolmácsoltam a tőletek érkező kérést, a múlt héten a Hotel Continental cukrásza, Sándor Gréta a brunchra való felkészülés közben megmutatta, hogy készítik, és a receptet is megkaptam, amit ezúton továbbadok. Azért szívderítő volt felfedezni, hogy a profiknak is van kézzel írt receptfüzetük :-). Jó sütögetést kívánok hétvégére - a tél láthatólag nem adja fel, dobjuk fel az otthonülést egy szelet skandináv tortával!

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

2 egész tojás

60 g cukor

60 g liszt

2 g sütőpor

200 g dió

200 g étcsokoládé

800 ml habtejszín (38%-os)

200 g porcukor

2 evőkanál instant kávé

2 dl víz

 

 

Az egész tojásokat a cukorral felverjük. Hozzákeverjük az átszitált lisztet és a sütőport. 190 fokos sütőben 8 percig piskótaformában sütjük. Ha kihűlt, 3 karikára szeleteljük.

A tejszínt félkeményre felverjük. A diót és a csokit feldaraboljuk, majd a tejszínbe keverjük. Az instant kávét felfőzzük, majd ha kihűlt, a porcukorral kikeverjük.

A piskótát a diós tejszínhabbal rétegezzük. Tetejét megkenjük a kávés cukormázzal, majd a hűtőben 2 órát hűtjük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr797121271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása