A Két Cica Konyhája

Gluténmentes pizza spenóttal és tükörtojással

Gluténmentes pizza spenóttal és tükörtojással

 

 

Élesztő- és lisztmentes tésztából, harminc perc alatt.
 
 
A spenót-tükörtojás szokványos összeállítás, bár nem mindenkinek a szíve csücske – ez a recept a spenótrajongóknak készült. A tészta a korábban már bemutatott szódás kenyér receptjén alapul: élesztő helyett szódabikarbónát tartalmaz, tehát nem kell keleszteni. A másik újítás, hogy hagyományos gabonaliszt helyett tökmaglisztet használtam, ami nemcsak azért jó megoldás, mert gluténmentes, de az íze nagyon jól harmonizál a spenótos feltéttel, így kifejezetten gazdagítja az élményt, nem pedig elvesz belőle. Nekem kellemes meglepetést tartogatott: egy nagyobb szeletet a tepsiben felejtettem, és másnap reggel bánatosan vettem észre ezt a mulasztást, mivel arra számítottam, hogy ehetetlenül kiszáradt. És nem! Puha volt a tészta, és melegítés után szinte olyan jó volt, mint frissen – ez olyan tulajdonság, amit egy pizzától el sem várna az ember. Azt hiszem, még viszontlátjátok ezt a megoldást más receptekben is, mert ráadásul fél óra alatt elkészült…
 
 
Hozzávalók:
 
Tészta:
3 evőkanál olívaolaj
250 g joghurt
1 kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál szódabikarbóna
 
 
A hozzávalókat egy tálban jól összegyúrjuk, majd kerekre formázzuk. Egy sütőpapírt kenjünk be olívaolajjal, és helyezzük a közepébe a tésztát. Fedjük be folpackkal, és sodrófával nyújtsuk ki. Vegyük le a tetejéről a fóliát, szurkáljuk meg egy kicsit villával, majd a sütőpapírral együtt tegyük egy tepsibe, és süssük 220 fokos sütőben 5 percig. A fóliára azért van szükség, mert a tészta ragadós, és ha ezt a módszert választjuk, nem kell túllisztezni a nyújtáshoz.
 
 
 
 
 
Feltét:
250 g friss spenót
1/2 fej friss fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
3 deci tejszín
3 evőkanál liszt
só, őrölt fekete bors
150 g füstölt mozarella reszelve
1 tojás személyenként
 
 
A friss spenótleveleket leszárazzuk, megmossuk és amennyire lehet, leszárítjuk. A zúzott fokhagymát az olajban gyorsan megfuttatjuk, majd beletesszük a spenótot, és fedő alatt addig pároljuk, míg a levelek összeesnek. Megsózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a liszttel, és rövid ideig pirítjuk. Akkor felöntjük a tejszínnel, és addig főzzük, míg a massza besűrűsödik. Ezt követően az elősütött tésztára kenjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és ráütünk személyenként egy tojást. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul, és a tojás megsül (kb. 10 perc). (Csak annyi tojást üssünk rá, amennyit frissen elfogyasztunk, mert a tükörtojást nem lehet melegíteni).
 
 

 

 

További információk a tökmaglisztről és az alternatív gabonafélékről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr384551659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KariKa 2012.06.08. 19:44:45

nyammnyammnyammnyammnyaminyaminyaminyammnyammnyamm
süti beállítások módosítása