A Két Cica Konyhája

Vietnami vacsora egy indiai szakáccsal

Vietnami vacsora egy indiai szakáccsal

reza_azsiai_csirkeje.jpg

 

 

Korábban már hírt adtam róla, hogy elindult a Food Network, a második magyar nyelven elérhető főzős TV csatorna (bejegyzés ITT). A múlt héten én is azon szerencsések között lehettem, akik személyesen is találkozhattak és együtt főzhettek a korábban a TV Paprikán megismert Reza Muhammad indiai séffel, aki most a vietnami konyha előszobájába vezetett be bennünket - új sorozatában, mely a Food Networkön látható, ennél lényegesen nagyobb betekintést kapunk ebbe az illatos-fűszeres, az indiaihoz képest mégis enyhébb, a mi  ízlésünkkel könnyebben összeegyeztethető világba.

 

 

 

buday_es_reza.jpg

 

 

 

Az est folyamán Buday Péter volt Reza segítségére (aki egyébként végtelenül kedves, élénk, mozgékony személyiség), és a keze alatt egy pillanat műve volt, hogy a sok szárított, darabos fűszer egy kis olívaolaj segítségével páccá minősüljön - ezt még gyakorolnom kell, hogy utána tudjam csinálni... Közreműködésével a vietnami főételt magyar desszert is követte.

 

Én böjtölök, így a csirkét nem kóstoltam, de a káposztasaláta tényleg mennyei volt - megkaptam a recepteket is, így ti is ki tudjátok próbálni őket. Én lehet, hogy már húsvétkor megsütöm ezt a csirkét.

 

 

 

REZA MAHAMMAD SZTÁRSÉF RECEPTJE

a Reza – a Fűszerek Királya Vietnamban műsorból

 

Sült csirkecomb ázsiai káposztasalátával

 

Hozzávalók

4 egész (nem filézett) bőrös csirkecomb

 

A fűszeres páchoz:

4 fürt egész zöldbors

1 evőkanál egész feketebors

2 nagy gerezd fokhagyma, felaprítva

1 evőkanál lereszelt pálmacukor

1 csirke leveskocka, szétmorzsolva

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

1 evőkanál lime (zöldcitrom) lé

 

Az ázsiai káposztasalátához:

½ kelkáposzta, vékonyra szeletelve

1 fej édeskömény gumó, vékonyra szeletelve

3 közepes répa, megpucolva és krumpli hámozóval szalagokra szelve

75g mézes pörkölt mogyoró, durvára törve vagy pirított szézámmag

 

A salátaöntethez:

3 evőkanál halszósz

1 evőkanál szezám olaj

1 evőkanál reszelt pálmacukor

1 evőkanál őrölt galangál (thai gyömbér)

1 lime (zöldcitrom) kifacsart leve

4 evőkanál növényi olaj

2 thai chili paprika, finomra szeletelve

 

Elkészítés:

 

1. Mozsárban összetörjük a zöld- és feketeborsot, valamint a fokhagymát. A keveréket nem kell túl finomra törni.

2. Hozzáadjuk a pálmacukrot és a leveskockát és még néhány másodpercig tovább őröljük.

3.Belekeverjük a szójaszószt, a halszószt és a lime levét. Ezután pihentetjük.

4. A csirkecomb bőrös oldalán bevágásokat ejtünk (irdaljuk) hogy a páclé beszivárogjon. Öntsük a páclevet a combokra és jól forgassuk át benne. A csirkecombokat hagyjuk a páclében 4-6 órát, vagy lehetőség szerint a hűtőben egész éjszakára. Helyezzük hűtőzacskóba, hogy a páclé jól megtapadjon. Ha erre nincs idő, 15-20 percig hagyjuk a húst a lében állni.

5. Sütés elő várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre melegszenek a csirkecombok.

6. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A csirkecombokat tepsibe helyezzük és a sütő középső szintjére helyezzük. 20-40 percig sütjük, amíg a bőr ropogós és aranybarna nem lesz. Időnként levével meglocsoljuk.

 

Az ázsiai káposztasaláta elkészítése:

1. Először vegyítsük össze az összes saláta alapanyagot egy keverőtálban.

2. Az öntet elkészítéséhez szükséges alapanyagokat egy tiszta befőttes üvegbe öntjük. A fedelet lezárjuk, és erőteljesen összerázzuk.

3. Az öntetet a káposztára öntjük, és jól elkeverjük. Hagyjuk, hogy az öntet jól átjárja a salátát. Felszolgálás előtt adjuk hozzá a mézes pörkölt mogyorót, az egészet keverjük össze és helyezzük tálalóedénybe.

 

 

 

fank.jpg

 

 

 

BUDAY PÉTER MESTERSZAKÁCS RECEPTJE

 

Fánk vanília fondant-nal

 

Hozzávalók:

Fánk:

80 dkg finom liszt

3 dl tej

4 dkg élesztő

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

4 db tojássárgája

4 db egész tojás

25 dkg barack lekvár

1 db vaníliarúd

1 db citrom

1 db narancs

Olaj

Fondant:

5 dkg méz

5 dkg kr. cukor

2 dl tejszín

 

Elkészítés

 

 

A langyos enyhén cukros tejben elkeverjük az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit felfutni. Bele reszelünk egy citrom, és egy narancs héját a lisztbe. Egy fél vanília rúd magja is belekerül. A lisztet, a vajat, egy kevés porcukrot a tejben felfutott élesztőt a 4 tojás sárgáját, és a 4 egész tojást összegyúrjuk. Hagyjuk megkelni. Ezután kinyújtjuk a kelt tésztát, és kiszúrjk.  Letakarva hagyjuk mégegyszer megkelni. Forró olajban kisütjük. A mézet, a  cukrot, a vaníliát, és a  tejszínt addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Amikor kihűlt, bevonjuk vele a  fánkot.

 

 

Padlizsánkrém

 

Hozzávalók

2 db sült padlizsán

1 db kaliforniai paprika

5 dkg lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

só.  tárkonyecet

10 dkg majonéz

 

Elkészítés

A megsütött  padlizsánt és a  paprikát meghámozzuk.  Késsel apróra vágjuk. Adunk hozzá finomra vágott hagymát, egy gerezd zúzott fokhagymát, kevés majonézt. Ízesítjük sóval, és kevés tárkonyecettel. Összekeverjük, és pirítóst, valamint paprikát,  paradicsomot kínálunk hozzá.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr827233005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.