Ha ezeket kipróbálod, nem mész többé a boltba kekszet venni: mindegyik gyors, könnyű és isteni.
Nemrég kaptam egy megkeresést: nőnapi ajándékba szánt kekszeket kértek tőlem. Mivel eddig egy-egy adagnál nem sütöttem többet, nem tudtam, mit vállalok, ráadásul idő közben derült ki, hogy növelni kell a mennyiséget... Így nagy lehetőséget kaptam a sorstól, hogy túllépjek önmagamon, és a megrendelő barátoktól, hogy kikísérletezzek még néhány új cookie receptet. Most az első kettőt írtam le: ebből összesen 1650 darab készült. A további 2000 pedig három másik recept alapján. Szóval alaposan ki lettek próbálva, aki figyelmesen elolvassa és megvalósítja a leírást, nem ronthatja el...
Csokoládés cookie
Hozzávalók (30 darab):
120 g finomliszt
20 g jó minőségű kakaópor
120 g barna cukor
50 g reszelt csokoládé (legalább 70 %-os)
½ teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál darált dió
80 g olvasztott vaj (langyosra hűtve)
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
darabonként 1-1 negyed dió (egészben)
sütésálló csokilapocskák a beszóráshoz
Fehér csokis, aszalt szilvás cookie
Hozzávalók (35 darab):
150 g finomliszt
110 g cukor
80 g reszelt fehér csoki
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
80 g olvasztott vaj
50 g darált aszalt szilva
darabonként 1-1 félbevágott aszalt szilva
Elkészítés:
- Először összekeverjük a száraz hozzávalókat és a reszelt csokit. Mivel a végeredmény egy viszonylag kemény, kézzel formázható tészta lesz, nagyobb figyelmet kell fordítani az egyes összetevők homogenizálására: én habverővel szoktam átkeverni, időnként rázogatva.
- Öntsük hozzá az olvasztott, majd langyosra hűtött vajat, és egyenletesen morzsolgassuk el a tésztában. Közben hozzáadjuk a darált diót, illetve a darált aszalt szilvát is.
- Üssük bele a tojást, a csokis változat esetében a vaníliakivonatot, és gyúrjuk össze. Ha géppel dolgozunk, a végén mindenképpen gyúrjuk át kézzel is, mert a kézmelegtől megolvad a vaj, és jobban átjárja a száraz összetevőket
- A végeredmény egy közepesen kemény tészta lesz, amit fóliába csomagolva tegyünk a hűtőbe 24 órára (így találnak egymásra az ízek).
- Sütés előtt melegítsük elő a tűzhelyt 170 fokra.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és készítsünk a tésztánkból 2,5 cm átmérőjű golyócskákat, és helyezzük el őket a sütőpapíron egy mástól 6 cm távolságra (sütés közben a duplájára nő). Egy kicsit lapítsuk le az ujjunkkal a tetejét, és nyomjuk bele a diót/aszalt szilvát. A csokis változatra szórjunk fél kávéskanálnyi sütésálló csokilapocskát is.
- Az előmelegített sütőben süssük 12 percig. Mikor kivesszük, még lágy lesz, de hűlés közben megszilárdul. Másnap lesz igazán finom. Fémdobozban legalább 10 napig eltartható (ha mindenki megfeledkezik róla…).