Mindenek előtt elnézést kérek a fotóért: mostanában nem jutnak el a készítményeim a fotóműteremig, de megígérem, hogy hamarosan megsütök mindent újra, és addig senki nem nyúlhat hozzá, míg szép portrék nem készülnek róluk az utókornak.
Ezt a Jó reggelt! kreációt nem akartam még feltenni, de az Instagramon való publikálása után annyi üzenetet kaptam, hogy közérdekű témának érzem, így megírom most a receptjét.
Az a története, hogy a sógorom - akit nagyon szeretek, nem elég, hogy Zoltán (tehát a nemzetközi nőnapon ünnepli a névnapját), még a születésnapja is aznap van - imádja a Jó reggelt! kekszet. Minden nap visz magával egy csomagocskát a munkahelyére, amit délig "elcsipeget". Már régóta készültem, hogy elkészítem a házi változatot, mert a bolti kekszek amellett, hogy drágák, tele vannak tartósítószerekkel, és összességében véve nem jó minőségűek. Most, hogy így belejöttem a kekszgyártásba, és érzem az alapanyagok arányait, nekiláttam a kivitelezésnek a csomagoláson feltüntetett összetevőket véve kiindulási alapul. A végeredmény teljes sikert aratott: az ünnepelt a születésnapi ananásztortáját is keksszel ette...
Hozzávalók (50 darab):
140 g finomliszt
140 g tönkölyliszt (vagy graham)
4 evőkanál apró szemű zabpehely
4 evőkanál búzacsíra
1 teáskanál fahéj
50 g aszalt szilva apróra vágva
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
160 g vaj (vagy kókuszzsír, margarin)
110 g barna cukor + 50 g a beszóráshoz
2 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
2 evőkanál méz
1 db tojás
50 g napraforgómag
Elkészítés:
1. A zsiradékot megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.
2. A keverőgépbe tesszük, és folyamatos keverés mellett feloldjuk benne a cukrot, a mézet, a sót, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot, az aszalt szilva darabokat, végül a tojást, és sima masszát keverünk belőle.
3. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a zabpelyhet, a búzacsírát és a fahéjat (én nem szeretek szitálgatni, így habverővel szoktam átkeverni).
4. Végül elegyítjük a két tál tartalmát. A gépi keverés után még kézzel is jól átdolgozzuk.
5. A tésztát folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük, legalább egy éjszakára.
6. Másnap előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
7. Közben előkészítjük a kekszeket a sütéshez: először dió nagyságú golyókat formázunk belőle, majd azokat hengerré sodorva a sütőpapírra rendezzük egymástól 5 cm távolságra, ahol az ujjunkkal középen ellapítjuk. Megszórjuk napraforgómaggal (ez valójában az eredeti kekszen látható gabonaszem-mintázatot hivatott helyettesíteni), és egy kis barnacukorral.
8 Az előmelegített sütőben 12 percig sütjük.
9. Ha kihűlt, fémdobozban tároljuk.