A Két Cica Konyhája

Jó reggelt! Keksz?

Jó reggelt! Keksz?

10671341_906085286122683_3473378725265432398_n.jpg

 

 

Mindenek előtt elnézést kérek a fotóért: mostanában nem jutnak el a készítményeim a fotóműteremig, de megígérem, hogy hamarosan megsütök mindent újra, és addig senki nem nyúlhat hozzá, míg szép portrék nem készülnek róluk az utókornak.

 

Ezt a Jó reggelt! kreációt nem akartam még feltenni, de az Instagramon való publikálása után annyi üzenetet kaptam, hogy közérdekű témának érzem, így megírom most a receptjét.

 

Az a története, hogy a sógorom - akit nagyon szeretek, nem elég, hogy Zoltán (tehát a nemzetközi nőnapon ünnepli a névnapját), még a születésnapja is aznap van - imádja a Jó reggelt! kekszet. Minden nap visz magával egy csomagocskát a munkahelyére, amit délig "elcsipeget". Már régóta készültem, hogy elkészítem a házi változatot, mert a bolti kekszek amellett, hogy drágák, tele vannak tartósítószerekkel, és összességében véve nem jó minőségűek. Most, hogy így belejöttem a kekszgyártásba, és érzem az alapanyagok arányait, nekiláttam a kivitelezésnek a csomagoláson feltüntetett összetevőket véve kiindulási alapul. A végeredmény teljes sikert aratott: az ünnepelt a születésnapi ananásztortáját is keksszel ette...

 

 

Hozzávalók (50 darab):

 

 

140 g finomliszt

140 g tönkölyliszt (vagy graham)

4 evőkanál apró szemű zabpehely

4 evőkanál búzacsíra

1 teáskanál fahéj

50 g aszalt szilva apróra vágva

1/2 kávéskanál szódabikarbóna

160 g vaj (vagy kókuszzsír, margarin)

110 g barna cukor + 50 g a beszóráshoz

2 teáskanál vaníliakivonat

1 csipet só

2 evőkanál méz

1 db tojás

50 g napraforgómag

 

 

Elkészítés:

 

 

1. A zsiradékot megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.

2. A keverőgépbe tesszük, és folyamatos keverés mellett feloldjuk benne a cukrot, a mézet, a sót, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot, az aszalt szilva darabokat, végül a tojást, és sima masszát keverünk belőle.

3. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a zabpelyhet, a búzacsírát és a fahéjat (én nem szeretek szitálgatni, így habverővel szoktam átkeverni).

4. Végül elegyítjük a két tál tartalmát. A gépi keverés után még kézzel is jól átdolgozzuk.

5. A tésztát folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük, legalább egy éjszakára.

6. Másnap előmelegítjük a sütőt 170 fokra.

7. Közben előkészítjük a kekszeket a sütéshez: először dió nagyságú golyókat formázunk belőle, majd azokat hengerré sodorva a sütőpapírra rendezzük egymástól 5 cm távolságra, ahol az ujjunkkal középen ellapítjuk. Megszórjuk napraforgómaggal (ez valójában az eredeti kekszen látható gabonaszem-mintázatot hivatott helyettesíteni), és egy kis barnacukorral.

8 Az előmelegített sütőben 12 percig sütjük. 

9. Ha kihűlt, fémdobozban tároljuk.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr167277201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása