A Két Cica Konyhája

Bolognai spagetti, hús és szója nélkül

Bolognai spagetti, hús és szója nélkül

2h0_0057.jpg

 

 

Hosszabb böjtök alkalmával egy idő után elkezdenek hiányozni a megszokott ízek. Több helyen kerestem húsmentes bolognai receptet, de úgy tűnik, mindenki leragadt annál a megoldásnál, hogy a darált húst szójagranulátummal helyettesíti - de ez a mártás annyira finom, kár elrontani a szójával, aminek van egy mellékíze, amit nem szeretek. Szerencsére már korábban rájöttem, hogy számomra a bolognai mártásban a legnagyobb élvezetet a fűszeres-vörösboros-paradicsomos mártásban főtt, pirított zeller íze jelenti. Most kipróbáltam a mártást "dupla zellerrel" (az eredeti receptben a zellergumó nem szerepel), hús nélkül. Imádtam.

 

Jó tudni: a zeller vízhajtó hatású, ezért ha vacsorára esszük, mozgalmas éjszaka elé nézünk - én ebédre javasolnám.

A mártás készítése:

 

 

Hozzávalók:

 

 

300 g zellergumó

2 szál sárgarépa

340 g darabos paradicsommártás

1 fej hagyma, apróra vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

3 szár zeller, apróra vágva

5 evőkanál olaj

1/2 kávéskanál szárított oregánó

só, frissen őrölt fekete bors

1 babérlevél

1 evőkanál aprított bazsalikomlevél

1 deci vörösbor

 

 

 

  1. Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a feldarabolt szárzellert, és együtt pirítjuk 4-5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. 
  2. Hozzáadjuk a durvára reszelt zellergumót és a sárgarépát, megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomkonzervet, és lassú tűzön puhára főzzük a zölségeket. A végén keverjük hozzá a friss bazsalikomot. A pirítás folyamatát nem szabad rövidre fogni vagy megspórolni, mert ennek hiányában nyers zeller ízű paradicsommártás lesz az eredmény!
  3. A spagettitésztát elkészítjük a csomagoláson jelölt módon, hozzákeverjük a mártáshoz (esetleg 1-2 evőkanállal tehetünk bele a tészta főzővizéből, hogy a tészta ne szívja be  a mártást), és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.

 

 

 

2h0_0052.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr137359222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása