A Két Cica Konyhája

Gombás rizottó pirított májusi pereszkével

2015.5.29. 00:27
Gombás rizottó pirított májusi pereszkével

gomba_5.jpg

 

 

Attól, hogy erdő közelében lakom, sajnos nem lettem automatikusan gombaszakértő, így csak találgatom, melyik gomba ehető és melyik nem, de nem merem megenni. Viszont a minap kedves, hozzáértő szomszédok gombászásból hazafelé tartva megajándékoztak egy kis májusi pereszkével - pont annyival, hogy egy gyors rizottó készülhetett belőle ebédre.

 

 

Ennek a gombafajnak, ami most bőségesen szedhető az eső utáni erdőkben, ITT tudtok utánanézni - de mindenképpen mutassátok meg gombaszakértőnek fogyasztás előtt!

 

 

 

Hozzávalók:
 

- 150 g májusi pereszke (vagy más, frissen szedett erdei gomba)

- 1 kávéskanál só

- 7 deci csirke alaplé

- 100 g vaj

- 1 salottahagyma, finomra aprítva

- 2 szál zöld újhagyma

- 300 g Arborio kerekszemű rizottórizs

- 1 dl száraz fehérbor

- 1 ág friss tárkony

- só, fekete bors

- reszelt parmezán a tálaláshoz

 
 
Egy lábasban felolvasztunk a 25 g vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és a feldarabolt újhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni.
 
Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs - állandó keverés mellett - felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart.
 
Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a tárkonyt, végül további 25 g vajat.
A maradék 50 g vajban megpirítjuk a felszeletelt gombát. A végén megsózzuk, megszórjuk borssal, és a tányérra szedett rizottóra halmozzuk. Frissen reszelt parmezánt adunk hozzá.
 

 

 

gomba_4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr327499184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása