A Két Cica Konyhája

Briani - a görög tepsis lecsó

2015.7.28. 20:33
Briani - a görög tepsis lecsó

bri_9.jpg

 

Immár hagyománynak tekinthető, hogy a blog indulása óta, minden nyáron felrakok egy lecsóreceptet. Kezdtük a francia ratatouille-jal, aztán jött a sült kolbászos, saját verzió, ezt követte az arab/zsidó shakshuka, majd tavaly a spetzofai, a görög kolbászos lecsó. Nem így terveztem, de az idén még Görögországban maradunk: egyrészt, mert a válság kapcsán sok szó esik róluk, másrészt (talán épp amiatt, hogy minden nap olvasok velük kapcsolatban valamit), erős "honvágyam" támadt, és válság ide, szankciók oda, én tervbe vettem egy őszi látogatást valamelyik görög szigeten.

Így jutott eszembe ez az étel, ami nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy anno beleszerettem Görögországba. Az első nyaralásomon történt, Krétán. Motorral jártuk be a Lassithi fennsíkot, és hazafelé már majd' leborultunk róla az éhségtől, de út közben csak turistás helyeket láttunk, és azt már akkor tudtuk, hogy oda nem érdemes beülni, mert én legalábbis nem leszek elégedett. Azt az íratlan szabályt még nem ismertük, hogy ha egy kertben látunk egy asztalt négy székkel, kemencét, és nyitva van az ajtó, be lehet menni, és biztosan valami nagyon finomat kapunk enni, jóval az éttermi árak alatt.

Itt, az első alkalommal egy kedves néni integetett, mi pedig azt hittük, hogy azt akarja jelezni, hogy eltévedtünk, azért mentünk be. De nem így volt: kinyitotta a kemenceajtót, és kihúzott egy nagy tál sült, lecsószerű zöldséget, és egy másikban porhanyós, sült karajt. Hát ez több volt, mint a mennyország! Behívott a konyhába is, ahol egy alumínium hűtőből, a jégágyról halat is választhattunk, amit egy serpenyőben előttünk sütöttek ki. Úgy bevacsoráztunk, hogy alig tudtunk visszamászni a crossmotorra, és persze vagy háromszor eltévedtünk hazafelé, de megtanultuk a legfontosabbat: hogy kell enni Görögországban. Most egy kicsit nosztalgiáztam, és megkerestem a receptet az interneten - vagy százat találtam, végül az ízemlékeim alapján raktam össze a sajátomat (sikerült). Használjátok ki a hűvösebb napokat, és kapcsoljátok be a sütőt, megéri! 

 

bri_2.jpg

 

Hozzávalók:

 

A mártáshoz: 

 

4 közepes, friss paradicsom

100 g sűrített paradicsom 

400 g darabos paradicsomkonzerv

2 dl vörösbor

4 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál barnacukor

5 evőkanál friss petrezselyem

5 evőkanál friss menta

5 evőkanál friss bazsalikom

2 evőkanál friss oregano

1 evőkanál rozmaring

1 evőkanál kapribogyó

4 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

só és őrölt fekete bors ízlés szerint

 

A zöldség alaphoz:

 

2 evőkanál olívaolaj

1 kg burgonya

2 közepes padlizsán

2 közepes cukkini

3 zöld kaliforniai paprika

10 db közepes fürtös paradicsom

 

img_20150724_120623_resized.jpg

 

Elkészítés:

 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A mártás hozzávalóit rakjuk a turmixgépbe, és darabosra pürésítsük.

3. Egy nagy tepsit kenjünk ki olívaolajjal, és rétegezzük bele a nagy hasábokra vágott krumplit és a zöldségeket.

4. Öntsük le a mártással, és rázogassuk addig a tepsit, míg az egyenletesen eloszlik a rétegek között, majd fedő nélkül tegyük a sütőbe, és süssük addig, míg a zöldségek megpuhulnak és a mártás besűrűsödik (kb. 80 perc).

 

TIPP: Rétegezhetünk közé feta sajtot, vagy előzetesen olajban körbesütött csirke alsó- és felsőcombokat is.

 

Galéria:

 

Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu

 

Alapanyagok: METRO

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr837661532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása