A Két Cica Konyhája

Cukkini zöldfűszeres-krémsajtos árpagyönggyel

Cukkini zöldfűszeres-krémsajtos árpagyönggyel

cu_3_masolata.jpg

Akármekkora a kánikula - az esték már hűvösek itt az erdőszélen, ráadásul tombol a cukkini-túltermelési válság. A meleg ellenére úgy tűnik, a szervezetem elkezdett áthangolódni az őszre, mert kifejezetten kívánom a szénhidrátot. Minden esetre egy egészséges megoldást választottam, és árpagyöngyöt készítettem rizottó vagy tészta helyett. A héten tartottam egy léböjtnapot, ami után nem vágyom a húsevésre, inkább egy melengető zöldséges egytálételre esett a választásom, ami a zöldfűszerekkel és a mandulás krémsajttal távolról sem egyhangú!

cu_10.jpg

Hozzávalók:

 

3 közepes cukkini

3 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

300 g árpagyöngy

1/2 kávéskanál fehér bors

2 dl száraz fehérbor

7 dl zöldség alaplé

1 marék apróra vágott friss metélőhagyma

1 marék apróra vágott petrezselyemzöld

100 g szeletelt mandula + 3 evőkanálnyi a beszóráshoz

100 g natúr krémsajt

200 ml tejszín

 cu_6_masolata.jpg

Elkészítés:

 

1. A cukkinit vágjuk kb. 7 mm vastag karikákra, és egy grillserpenyőben pirítsuk át őket mindkét oldalon, majd egy tálban tegyük félre. 

2. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és az olajban enyhén pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. 

3. Szórjuk bele az árpagyöngyöt, jól keverjük össze, hogy mindenhol bevonja az árpaszemeket az olaj,és pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel a borral, és kevergetve forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Akkor adjuk hozzá az alaplét, szórjunk bele fehér borsot és kis lángon lefedve, néha átkeverve főzzük félkeményre az árpát.

4. Ha félig megfőtt, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a krémsajtot, a tejszínt, a metélőhagymát, a petrezselymet és a mandulát. Öntsük át egy hőálló tálba, simítsuk el benne, és rendezzük a tetejére az elősütött cukkinikarikákat. Kenjük át olajjal a tetejét, sózzuk meg, és szórjuk meg mandulaszeletekkel.

5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd azonnal tálaljuk (állás közben az árpa felszívja a nedvességet - akár a rizottó, csak frissen jó).

Galéria:

Fotók: Tóth Milán/Px7 Stúdió - tothmilan.hu

Alapanyagok: METRO

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr567661776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása