Akármekkora a kánikula - az esték már hűvösek itt az erdőszélen, ráadásul tombol a cukkini-túltermelési válság. A meleg ellenére úgy tűnik, a szervezetem elkezdett áthangolódni az őszre, mert kifejezetten kívánom a szénhidrátot. Minden esetre egy egészséges megoldást választottam, és árpagyöngyöt készítettem rizottó vagy tészta helyett. A héten tartottam egy léböjtnapot, ami után nem vágyom a húsevésre, inkább egy melengető zöldséges egytálételre esett a választásom, ami a zöldfűszerekkel és a mandulás krémsajttal távolról sem egyhangú!
Hozzávalók:
3 közepes cukkini
3 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
300 g árpagyöngy
1/2 kávéskanál fehér bors
2 dl száraz fehérbor
7 dl zöldség alaplé
1 marék apróra vágott friss metélőhagyma
1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
100 g szeletelt mandula + 3 evőkanálnyi a beszóráshoz
100 g natúr krémsajt
200 ml tejszín
Elkészítés:
1. A cukkinit vágjuk kb. 7 mm vastag karikákra, és egy grillserpenyőben pirítsuk át őket mindkét oldalon, majd egy tálban tegyük félre.
2. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és az olajban enyhén pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
3. Szórjuk bele az árpagyöngyöt, jól keverjük össze, hogy mindenhol bevonja az árpaszemeket az olaj,és pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel a borral, és kevergetve forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Akkor adjuk hozzá az alaplét, szórjunk bele fehér borsot és kis lángon lefedve, néha átkeverve főzzük félkeményre az árpát.
4. Ha félig megfőtt, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a krémsajtot, a tejszínt, a metélőhagymát, a petrezselymet és a mandulát. Öntsük át egy hőálló tálba, simítsuk el benne, és rendezzük a tetejére az elősütött cukkinikarikákat. Kenjük át olajjal a tetejét, sózzuk meg, és szórjuk meg mandulaszeletekkel.
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd azonnal tálaljuk (állás közben az árpa felszívja a nedvességet - akár a rizottó, csak frissen jó).
Galéria:
Fotók: Tóth Milán/Px7 Stúdió - tothmilan.hu
Alapanyagok: METRO