Az idén kissé megkésve készítettem el az első sütőtöklevest, de annál jobb lett :-). Ez egy személyes hagyomány: mikor először főzöm a szezonban, mindig próbálok valami újat összehozni, szigorúan szezonális alapanyagokból. Egyértelmű, hogy a legújabb ízlik a legjobban, és elfogult is vagyok, de ez a leves NAGYON-NAGYON JÓ LETT! Mindenképpen próbáljátok ki!
Hozzávalók (8 adag):
1 kg parázstök
250 g főtt gesztenye + 8 darab a tálaláshoz
1 birsalma
1 édeskömény gumó
1 bio narancs
8 evőkanál tökmag
½ gerezd fokhagyma
Fűszerek, ½ – ½ kávéskanál: édeskömény mag, őrölt kardamom, cayenne paprika
só
olaj, víz a főzéshez
Hidegen sajtolt tökmagolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
-
Az édeskömény gumót apró darabokra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk.
-
Rádobjuk a fűszereket, és kavargatva pirítjuk, míg illatozni kezd.
-
Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt tököt, a kicsumázott, megmosott, feldarabolt birsalmát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük.
-
Ha elkészült, beleszórjuk a főtt, tisztított gesztenyét, és simára turmixoljuk.
-
Hozzákeverjük a narancs kifacsart levét, és egy fél kávéskanál reszelt héjat, majd lefedve félretesszük.
-
A tökmagot kevés olajon megpirítjuk – a végén ráreszelünk egy leheletnyi fokhagymát.
-
Tálaláskor a leves tetejére szórunk 1-1 evőkanálnyi pirított tökmagot, rámorzsolunk 1-1 főtt gesztenyét, és meglocsoljuk tökmagolajjal.