A Két Cica Konyhája

Kipróbáltam a Jókenyér gyerekpékségét

Kipróbáltam a Jókenyér gyerekpékségét

dsc_4064.jpg

 Májusban érkezett a megtisztelő felkérés: két másik bloggerrel együtt (Nagy Tünde- Ízbolygó és Kis-Varga Judit - Csak a puffin) készíthetek egy teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt a Jókenyér számára, mely a nyár folyamán időszakos kínálatként a saját üzleteikben is kapható lesz.

Ritka alkalom ez, nekem és nektek, az olvasóknak is, hiszen egy-egy jól sikerült recept megosztása után az állandóan visszatérő kérdés, hogy hol lehet megkóstolni az adott ételt. Általában mindenkinek magának kell megfőzni (néhány különleges alkalmat leszámítva), ezért egy régi, nagyon sikeres receptet választottam: a blogon szilvával olvasható, de magát a tésztát gyümölcsös alapként használom, mindig az kerül rá, ami éppen elérhető. A teljes kiőrlésű liszt miatt az alaptésztán változtattam egy kicsit: a fahéj mellett egy kis dió is került bele.

 20170609_135417.jpg

 Mivel a Duna másik oldalán élek, még soha nem jártam a Jókenyér pilisszentiváni üzemében, és megvallom, kicsit sajnálom most, hogy ilyen messze van: szeretnék minden nap ilyen körülmények között pékárut vásárolni! Tágas, légkondiciolnált tér, kényelmes székek, gyors kiszolgálás. A kenyereken kívül kapható itt péksütemény, cukrászsütemény, de komplett reggeli is rántottával, akár egész nap. És a kávéjuk is jó!

A gyerekpékségben, ahol a próbasütést végeztük, tanfolyamokat tartanak, és a gyerekek modern, játékos körülmények között ismerhetik meg a kenyérsütés örömeit a dagasztástól a friss, ropogós kenyér illatáig.

Helyben őrölt, friss liszttel dolgozhattam, aki külön öröm, és szerintem a végeredményen is érezhető minden esetben, hogy tiszta, adalékanyagmentes alapanyagból készült.

Gyakran felmerülő kérdés, miért jobb a teljes kiőrlésű liszt: a gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő alkotórésze a héj, a magbelső és a csíra. A héj (vagyis a korpa) a fő cellulóz- és élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek pedig ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra amellett, hogy szintén gazdag ásványi anyagokban, A- és E-vitamint is tartalmaz. A fehér lisztbe csak a magbelső kerül, ezért a gabonaszem eredeti rost-, ásványianyag- és vitamintartalmának nagy része a feldolgozáskor elvész, a teljes kiőrlésű liszt viszont a gabonaszem összes alkotóját tartalmazza. Ezért egészségesebbek a teljes kiőrlésű kenyerek és péksütemények. 

A teljes kiőrlésű termékek glikémiás indexe (GI) jóval alacsonyabb, mint a fehér lisztből készült termékek GI-értéke. Sokkal egyenletesebb tartományban marad a vércukorszintünk, ha teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk. A magas rosttartalom pedig még a vérzsírszintet is csökkentheti, és jótékony hatással van az emésztésre. További előnyös tulajdonságuk ezeknek a termékeknek, hogy kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint fehér lisztből készült társaik. Ezért cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk, elsősorban reggelire. Az általam készített almás süti ezúttal eritrittel készült, kifejezetten a Jókenyér kérésére - így a fogyókúrázók és a cukorbetegek is megkóstolhatják hamarosan.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2312604555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.