A Két Cica Konyhája

Családi csokigyár

Családi csokigyár

demeter1.jpg

 

Nemrégiben látogatást tettem a Demeter Chocolat kiskunlacházi üzemében, ahol a kiváló termékek mellett megismerkedtem a nem kevésbé kedves és barátságos Demeter családdal is. A találkozásból egy interjú is született, mely a Kisalföld, a Délmagyarország és a Bors általam szerkeszett Gasztro mellékletében jelent meg:

kiga_1122_20_00_cmyk.jpg

kiga_1122_21_00_cmyk.jpg

 

Demeter Zoltán és felesége, Zsuzsi a ’90-es években házasodtak össze. Akkor nyitották a Zoli nagymamájától örökölt házban kis cukrászdájukat, mely hamar népszerűvé vált a város lakói körében. Zoli cukrászként sütötte a süteményeket, felesége a vendégekkel és a hamarosan érkező gyerekek nevelésével foglalkozott. Most fiuk, Ádám a csokoládémanufaktúrában édesapja szakmai segítsége, lányuk, Dia pedig kommunikációs szakemberként a cég presztízsének és ismertségének növelésén dolgozik, édesanyjuk pedig a dolgozókkal, és a napi ügyekkel foglalkozik.

 

Miből nőtte ki magát ez a csokoládé manufaktúra?

A 90-es években cukrászdánk volt, majd 1998 körül ellátogattunk egy cukrász kiállításra és ott találkoztunk először a bonbon készítéssel. Beszereztük az eszközöket, alapanyagokat és addig dolgoztunk a konyakmeggy receptúráján, amíg azt megfelelőnek nem találtuk.

Majd miután megnövekedett a kereslet a konyakmeggyünk iránt, úgy döntöttünk, hogy bezárjuk a szeretett cukrászdánkat és csoki üzemet létesítünk a helyére. Majd 2011 körül ismét vágytunk valami újra és akkortájban ismerkedtünk meg a magas minőségű kézműves csokoládéval. Ez lett az újabb szenvedélyünk.

 

Mióta működnek ebben a formában?

A kézműves részleggel kibővített üzem 2012 óta működik.

 

Mik az előnyei és a nehézségei egy családi vállalkozásnak?

A nehézsége az, hogy a problémákat és a megoldandó feladatokat hazavisszük és otthon is arról beszélünk.

Az előnyei pedig sokrétűek, mindenképpen kiemelném a bizalmat. A családunk már egy jól bevált csapat, ezért képesek vagyunk minden szinten megbízni egymásban, és őszintén átbeszélni bármilyen felmerülő problémát.
A másik két legnagyobb előny pedig mindenképpen a gyorsaság és a versenyképesség. Sokszor előfordul, hogy reggel kitalálunk valamit, majd délután már akár meg is valósítjuk az ötletet.  Sokat számít az is, hogy a gyerekek fiatalos lendületet hoznak a vállalkozásba, így könnyen alkalmazkodunk a legújabb trendekhez.

 

Milyen termékeket állítanak elő?

Kézzel készült táblás csokoládék, kézműves bonbonok, kézműves szaloncukor, konyakmeggy, csokinyalókák, forró csokik, egyedi csokoládé termékek

 

Milyen mennyiségű szaloncukor készül az üzemben a karácsony előtti időszakban?

Kb. 30-35 tonna szaloncukrot készítünk összesen.

 

Melyek a legkeresettebb termékeik?

A karácsonyi szezonban értelemszerűen a kézműves szaloncukor a legnépszerűbb termék, az év többi részében pedig a kézműves bonbonok, és a táblás csokoládék.

 

Milyen beszállítókkal dolgoznak?

Családi vállalkozásként, alapvető filozófiánk hogy csak minőségi alapanyagot teszünk a termékeinkbe és törekszünk arra, hogy amiből csak lehet, hazait válasszunk! Természetesen akad olyan alapanyag, amely esetében ez kivitelezhetetlen, itt törekszünk a legkiválóbb minőség beszerzésére. Termékeink az általunk előre kiválogatott belga Callebaut csokoládékból készülnek, mely cég mögött több mint 100 éves szakmai tapasztalat áll, további alapanyagainkat pedig olyan kíváló kézművesektől szerezzük be, mint a Sárréti Chilifarm vagy a Csúzi Pincészet.

Hányan dolgoznak az üzemben?

 

Az állandó létszámunk 12-14 fő, azonban ez a karácsonyi szezonban néhány fővel emelkedik.

 

Milyen eredményeket tudnak felmutatni?

2016-ban és 2017-ben 1-1 termékünk nyert a Great Taste Awardson – a Zserbós és a Szatmári szilvapálinkás bonbonunk, 2016-ban bronz minősítést nyert el az epres citromfüves bonbonunk is az International Chocolate Awards-on. A nemzetközi versenyek mellett több magyar versenyen is megmérettettük magunkat. Nemrég pl. kézműves magyar remek díjas lett az almasajtos és a mézes málnapálinkás bonbonunk is.

 

A családból kinek mi a kedvence?

Csokoládékésztőink kedvence a szatmári szilvapálinkás bonbon és szaloncukor, cégvezetőnknek, Zsuzsinak pedig a sós karamellás bonbon és szaloncukor

 

Mik a jövőbeni terveik?

A cél a márkánk erősítése, termékeink népszerűsítése. Szeretnénk, ha egyre több emberhez juthatna el minőségi csokoládé ma Magyarországon. Célkitűzésünk is az, hogy a prémium kategóriás csokoládé termékeket mindenki számára elérhetővé tegyük.

 

Ha szeretnéd megkóstolni a termékeiket, a blog FB oldalán arra is van lehetőség, hogy megnyerd azt, ami a legjobban tetszik!

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4513470215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.