A Két Cica Konyhája

Karácsony a lila szín és a fűszeres szilva jegyében

Karácsony a lila szín és a fűszeres szilva jegyében

mil_4404.jpg

Az Auguszt cukrászdinasztia hamarosan belép alapításának 148. évébe – de a 2017-es év különösen emlékezetes volt számukra, hiszen a cukrászdának otthont adó Fény utcai üzlet ez év májusában ünnepelte megnyitásának 60. évfordulóját. Így ez a karácsony is a 60. lesz az itt töltött ünnepek sorában, ezért a karácsonyváró sajtódélutánon Auguszt József néhány mondatban felidézte az újrakezdés éveit.

mil_4395.jpg

Az Auguszt család üzleteit 1952-ben államosították, és a családot kitelepítették Taktaszadára. Onnan 1954-ben térhettek vissza, de a szülőknek, Auguszt Elemérnek és feleségének, Olgának a Közért vállalatnál kellett állást vállalniuk - erről a cukrászda 60. születésnapja kapcsán ITT írtam.

mil_4106.jpg

Az ötvenes években sokkal kisebb választékkal dolgoztak, de sokkal nagyobb mennyiségeket adtak el. Az évek során az életszínvonal javulásával és az üzlet alapterületének növekedésével nőtt lehetőség és a vásárlói igény a szélesebb választékra, ennek ellenére az Auguszt fénykorában, a két világháború között kialakult süteményrepertoár a rendszerváltás idejére került vissza a kínálatba. Akkor a határok megnyitásával megváltozott a vásárlók köre, de a régi vásárlók is igényelték a külföldön megismert újdonságokat.

A hagyományok mentén történő folyamatos megújulás mestere Auguszt Ibolya, aki az idén a szilvára építette fel a szezonális karácsonyi süteménykollekciót, mely december 31-ig szerepel majd a cukrászda kínálatában – emellett természetesen készülnek a hagyományos kedvencek is. Hétfőn, a karácsonyi sajtódélután során végigkóstoltuk a szezonális kínálatot, és bevallom, nehéz volt abbahagyni... Személyes kedvencem a szilvás trüffel, ami ráadásul cukor-, liszt-, és tejmentes is. A fehércsoki alagút ízvilága elképesztően harmonikus, lágy és kifinomult, a marcipános szilvadeszertek belseje pedig gazdag ízeket rejt: a fűszeres szilvakrém és a fehér, illetve fekete csokoládé legszebb találkozása. A szilvás bejgli is izgalmas, de nekem a mákosnál nem ízlik jobban semmi, ez a helyzet. 

 mil_4279.jpg

Szezonális újdonságok:

  • Szilvás bejgli
  • Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
  • Fehér csoki alagút mangóval és kókuszos dacquoise piskótával
  • Szilvás trüffel
  • Szilvás marcipándesszertek
  • Szilvás papucs

 

 

Hagyományos desszertek:

  • Diós ás mákos bejgli
  • Karácsonyi kuglófok
  • Moszkauer fekete és fehér csokival
  • Csokoládés narancsív
  • Kandírozott narancshéjjal töltött datolya
  • Sós aprósütemények (pogácsák, hasék)
  • Koldustallér, bonbonok és édes aprósütemények
  • Marcipánfigurák
  • Fatörzs
  • „Csokis kutya” – narancslekvárral töltött csokialagút pirított mandulával díszítve
  • Fűszeres, szirupos birsalma

 

Ajándékba adható, díszdobozos „Utazó sütemények”:

  • Fehér csokis alagút mangóval és kókuszos dacquise piskótával
  • Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
  • Málnás pisztáciakenyér
  • Bejgli

 

FOTÓK: TÓTH MILÁN / tothmilan.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5913499757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.