A Két Cica Konyhája

Új csillag a magyar pezsgők piacán

2017.12.29. 12:54
Új csillag a magyar pezsgők piacán

okt_2_carassia.png

A CARASSIA éppúgy több szállal kötődik a Pannonhalmi Főapátsághoz, mint a pezsgőkultúra a bencés szerzetességhez. Sokan kétségbe vonják ugyan, hogy a hautvillier-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta volna fel a pezsgőt, de a legenda makacsul tartja magát. Az apátság pincemestere a 18. század elején állítólag újborral szerette volna meglepni a rendtársait és belekortyolt egy még erjedetlen cukrot tartalmazó borospalackba és így kiáltott fel: „Csillagokat iszom!” A Napkirály, a luxust tökélyre fejlesztő XIV. Lajos vezette be udvarában a pezsgős reggeliket. Innen, az arisztokrácia vágyott nedűjétől az ünnep, a ragyogás jelképéig ível a buborékos különlegesség diadalútja A

Az ezredforduló környékén idősebb Gál Tibor borász, mint a pinot noir magyar nagykövete megérezte, hogy kedves szőlője és más pezsgőfajták is jól megtalálják majd a helyüket a Szilágyságban. Tragikus halálát követően öt borkedvelő barát fogott össze, hogy a mester körvonalazta tervet életre keltse. A nemes cél érdekében betársult a Pannonhalmi Főapátság is, így alakult ki a magyarországi befektető csoport. A szilágysági terroir adottságai, a szakmai munka alázata, a minőség iránti elkötelezettség, az erdélyi pezsgős hagyomány felélesztése valamint az öt barát vállalkozási kedve egyszerre jelenik meg a CARASSIA jelképében, a szívekkel körbezárt csillagban

Az észak-erdélyi szigethegységben minden feltétel adott a jó pezsgő-alapbor készítéséhez: hűvös klí- ma, különleges talaj, déli fekvésű dűlő és gonddal válogatott, korán érő pezsgő-alapfajták. Természetesen mindehhez hozzáadódik a törődés, a minőségre törekvés és a részletekbe menő precizitás. A tulajdonosok Észak-Erdély, a Szilágyság egyedi ízvilágát, különlegességét szeretnék megfogalmazni minden egyes kortyban és a régió nagyköveteként útjára bocsájtani minden egyes CARASSIA palackot.

CARASSIA Blanc de Blancs A friss kecskesajt, spárga, sushi, hal, libamáj mellé ajánlott tételt harmonikus szerkezet, frissesség és az érett jegyek szép egyensúlya jellemzi. Elegánsan krémes, az összetett Chardonnay-ről és a hosszú seprőn érlelésről árulkodó korty: zöld körte, sárgabarack – briós, élesztős aromákkal. Bársonyos habzása kellemes textúrát ad, utóízében is megmaradnak a fehér virágos ízek. Finom buborékok teszik egyedivé.

CARASSIA Classic Extra Brut A klasszikus elegancia, a különleges alkalmak itala, magyar eper és lazackaviár méltó párja. Csillogó halványsárga, élénk pezsgő. Sárgabarack, zöldalma, citrusos illatjegyek egyensúlyozzák a friss kenyér illatot. Ízében a gyümölcsös és élesztős jegyek harmonizálnak, hosszan megmaradó citromolaj, sárgabarack és briós aromákkal. Kifinomult habzásában krémes mousse és friss savak találkoznak.

CARASSIA Rosé Brut Kacsa- és nyúlhúst, lazacot, gombát és thai-ételeket is kísérhet a ragyogó lazacszínű, intenzív gyümölcsösségű tétel. A hangsúlyos pinot noir jegyek mellett a málna illata keveredik friss, kenyeres foszlányokkal. Az élénk pirosbogyós, szamócás jegyek a hosszú palackos erjesztésről árulkodnak. Összetett mandulás lecsengése őrzi gazdag gyü- mölcsösségét. Krémes és élénk pezsgése hosszan kitart.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7513540965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.