A borongós napokon az én elsőszámú mentsváram a tartalmas, forró leves. Ez amolyan igazi, régivágású házikoszt, étteremben nem adnak ilyet: jó alapanyagokból, gonddal, igazi odafigyeléssel készül, a végeredmény pedig egy mennyei, sűrű egytálátel, amiben megáll a kanál. Olyan, amilyet nagymamáink tálaltak fel: komfortérzetet ad, és fáradtságra, lelki bajokra is kiváló - főleg, ha nemcsak a levesbe kerül egy kis jóféle vörösbor, hanem a pohárba is.
A FELHASZNÁLT HOZZÁVALÓKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHATTOK.
Zöldbableves húsgombócokkal és lencsével
Hozzávalók (10 adag):
A húsgombóchoz:
500 g darált pulykahús
100 g főtt rizs
1 tojás
1 kk só
1 kk őrölt fekete bors
A leveshez:
750 g Bio zsenge zöldbab
100 g Happy harvest barna lencse
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér
¼ zellergumó
¼ karalábé
250 g Enjoy Free! laktózmentes tejföl
1 dl vörösbor
1 ek libazsír
Fűszerek: babérlevél, majoránna, őrölt kömény, őrölt fekete bors, pirospaprika
Elkészítés:
- A lencsét előző este áztassuk be – ha ez elmaradt, egy gyors módszerrel segíthetünk a problémán: forraljunk fel egy liter vizet, majd öntsük a leöblített lencsére, és légmentesen zárjuk le egy órára: ha nem a múlt században szárították meg a lencsénket (és erre nincs esély, ha a bevásárló posztjaimat is követed), ennyi idő alatt fellazul a héja, és együtt főzheted a gyökérzöldségekkel. Az áztatóvizet le kell róla önteni, és le is kell öblíteni – így elkerülhető a puffasztó hatás.
- Először este keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit is, és tegyük a hűtőbe. A zöldbabot is vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük a hűtőbe – így kíméletesen olvad ki, és nem puhul meg a zöldség.
- Az egyik hagymát és egy gerezd fokhagymát vágjunk apróra, és egy lábosban enyhén pirítsuk meg a felolvasztott libazsíron. Mikor illatozik, szórjuk rá a fűszereket, keverjük át és pirítsuk együtt 1-2 percig, majd öntsük fel a vörösborral, és forraljuk addig, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
- Tegyük bele a megtisztított, feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, valamint a beáztatott és leöblített lencsét, öntsünk rá 2 liter vizet, sózzuk meg, és lefedve forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább.
- Mikor a zöldségek félig megfőttek, beletesszük a húsgombócokat: vizes kézzel 2 cm átmérőjű golyókat formázunk az előkészített húsmasszából, és a levesben főzzük meg. Ha benne vannak, újra forraljuk fel a levest, ezalatt nagyjából elkészül.
- Végül adjuk hozzá a zöldbabot – ennek csak néhány percnyi főzésre van szüksége. Laktózmentes tejföllel tálaljuk.