A Két Cica Konyhája

Légy a saját nagymamád!

Légy a saját nagymamád!

img_1516537494882_2.jpg

 A borongós napokon az én elsőszámú mentsváram a tartalmas, forró leves. Ez amolyan igazi, régivágású házikoszt, étteremben nem adnak ilyet: jó alapanyagokból, gonddal, igazi odafigyeléssel készül, a végeredmény pedig egy mennyei, sűrű egytálátel, amiben megáll a kanál. Olyan, amilyet nagymamáink tálaltak fel: komfortérzetet ad, és fáradtságra, lelki bajokra is kiváló - főleg, ha nemcsak a levesbe kerül egy kis jóféle vörösbor, hanem a pohárba is.

A FELHASZNÁLT HOZZÁVALÓKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHATTOK.

20180121_130815_2.jpg

 

Zöldbableves húsgombócokkal és lencsével

 

Hozzávalók (10 adag):

A húsgombóchoz:

500 g darált pulykahús

100 g főtt rizs

1 tojás

1 kk só

1 kk őrölt fekete bors

 

A leveshez:

750 g Bio zsenge zöldbab

100 g Happy harvest barna lencse

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 szál sárgarépa

2 szál petrezselyem gyökér

¼ zellergumó

¼ karalábé

250 g Enjoy Free! laktózmentes tejföl

1 dl vörösbor

1 ek libazsír

Fűszerek: babérlevél, majoránna, őrölt kömény, őrölt fekete bors, pirospaprika

20180121_130756_2.jpg

 

Elkészítés:

  1. A lencsét előző este áztassuk be – ha ez elmaradt, egy gyors módszerrel segíthetünk a problémán: forraljunk fel egy liter vizet, majd öntsük a leöblített lencsére, és légmentesen zárjuk le egy órára: ha nem a múlt században szárították meg a lencsénket (és erre nincs esély, ha a bevásárló posztjaimat is követed), ennyi idő alatt fellazul a héja, és együtt főzheted a gyökérzöldségekkel. Az áztatóvizet le kell róla önteni, és le is kell öblíteni – így elkerülhető a puffasztó hatás.
  2. Először este keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit is, és tegyük a hűtőbe. A zöldbabot is vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük a hűtőbe – így kíméletesen olvad ki, és nem puhul meg a zöldség.
  3. Az egyik hagymát és egy gerezd fokhagymát vágjunk apróra, és egy lábosban enyhén pirítsuk meg a felolvasztott libazsíron. Mikor illatozik, szórjuk rá a fűszereket, keverjük át és pirítsuk együtt 1-2 percig, majd öntsük fel a vörösborral, és forraljuk addig, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
  4. Tegyük bele a megtisztított, feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, valamint a beáztatott és leöblített lencsét, öntsünk rá 2 liter vizet, sózzuk meg, és lefedve forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább.
  5. Mikor a zöldségek félig megfőttek, beletesszük a húsgombócokat: vizes kézzel 2 cm átmérőjű golyókat formázunk az előkészített húsmasszából, és a levesben főzzük meg. Ha benne vannak, újra forraljuk fel a levest, ezalatt nagyjából elkészül.
  6. Végül adjuk hozzá a zöldbabot – ennek csak néhány percnyi főzésre van szüksége. Laktózmentes tejföllel tálaljuk.

20180120_111659_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6913606701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása