A Két Cica Konyhája

Harcsa korianderes metélttel és balzsamos szőlőlekvárral

Harcsa korianderes metélttel és balzsamos szőlőlekvárral

Tudtátok, hogy az Ádvent (melynek első napját üljük) hagyományosan böjti időszak? Ezt jelképezi a három lila gyertya az ádventi koszorún. A böjtöt a harmadik vasárnapon, egy napra lehetett megtörni - ezért kerül ezen a napon egy rózsaszín gyertya meggyújtásra. Én a magam részéről évek óta tartom a böjtöt - már csak azért is, mert ezzel lefogyok annyit Karácsonyig, amennyit majd a három nap alatt fel fogok szedni.

Tegnap elkezdtem halas recepteket keresgélni erre az időszakra - bár nem úszom meg teljesen a húsos ételek készítését,amikor lehet kiváltom őket. Eszembe jutott az a harcsa, melyet a Rosinantében ettem, és előkerestem a receptet és az ott készült fotót is: igazán különleges, egyszerű és nagyon finom. Azon az egy hétvégén annyi jó dolgot tanultam Gál Zsolt mesterszakácstól, hogy kedvem támadt megismételni: gyorsan felmentem a Finománia blogra, és beregisztráltam egy márciusi kurzusra, ahol az engem nagyon foglalkoztató orosz konyha rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. A januári és februári kurzusok is isteniek, szerintem ajándékba is érdemes adni, nézzetek utána Ti is:

http://www.rosinante.hu/fozotanfolyam/naptar

Most pedig jöjjön kedvcsinálónak Zsolt remekbeszabott harcsafiléje, amit én időről időre elkészítek, és áldom a nevét annak, aki kitalálta - a hozzá tálalt gyömbéres-balzsamos szőlőlekvárral akár a karácsonyi menü része is lehet:

Harcsa korianderes metélttel

Hozzávalók 4 fő részére:

80 dkg harcsafilé

40 dkg tagliatelle

1 friss csili

édes csiliszósz

só, friss koriander

gyömbér ízlés szerint

olívaolaj a sütéshez

Korianderes metélt elkészítése:

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, ebben a vékony metéltre vágott csilit megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott gyömbért, ezt követően a kifőzött metéltet. Édes csiliszósszal, friss korianderrel ízesítjük.

Az enyhén besózott harcsátszeletekre vágva kis olívaolajon, rostlapon megsütjük. Tálalásnál a roston sült harcsát a tésztára fektetjük és a szőlőlekvárból a halra halmozunk egy-egy kanállal.

Gyömbéres-balzsamos szőlőlekvár

Hozzávalók:

1 fürt szőlő, 4 ek. méz, 5 cl. balzsamecet, gyömbér, só

A szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk. Mézet karamellizálunk és hozzáadjuk a felezett szőlőt. Ízesítjük gyömbérrel, pici sóval, balzsamecettel. Sűrűsödésig forraljuk, tálalás előtt kicsit lehűtjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr382478286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.